CE ar urma să acorde României 4 miliarde de euro din pachetul de 19 miliarde

CE ar urma să acorde României 4 miliarde de euro în cadrul pachetului financiar negociat în acest zile, care totalizează 19 miliarde de euro, 13 miliarde de euro (echivalentul a 12 miliarde DST) provenind de la FMI, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

22 afișări
Imaginea articolului CE ar urma să acorde României 4 miliarde de euro din pachetul de 19 miliarde

CE ar urma să acorde României 4 miliarde de euro din pachetul de 19 miliarde

"Aceste 4 miliarde de euro vor proveni din facilitatea de asistenţă pe termen mediu, al cărei plafon s-a dublat potrivit unei înţelegeri în cadrul Consiliului European. Practic, nu este vorba de bani propriu-zişi, ca în cazul fondurilor structurale, ci despre obligaţiuni emise cu garanţie comunitară pe piaţa de capital", au explicat sursele citate.

Aceleaşi surse au afirmat că, sub rezerva modificărilor ce ar putea apărarea până la încheierea procesului de evaluare, suma totală ar fi de 19 miliarde de euro, dintre care 13 de la FMI, 4 de la CE, 1 miliard de la BEI şi 1 miliard de la Banca Mondială.

"Banii de la FMI vor merge la Banca Naţională, cei de la CE şi BM la Ministerul Finanţelor, iar banii de la BERD la bănci, pentru finanţare privată", au precizat sursele citate, menţionând însă că misiunea este în desfăşurare şi nu există cifre finale.

Liderii Uniunii Europene (UE) au aprobat, vineri, la Consiliul European, dublarea fondului de urgenţă destinat statelor membre din afara zonei euro, la 50 miliarde euro.

Fondul are rolul de a susţine statele membre UE din afara zonei euro care se confruntă cu dezechilibre ale balanţei de plăţi.

Împrumuturile acordate prin intermediul acestui instrument au făcut parte, până în prezent, din programe multilaterale de ajutor extern, coordonate de Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că partea română va decide, în perioada următoare, dacă va angaja sau nu împrumutul extern de la CE, FMI şi bănci, hotărârea urmând să se ia după negocierile la care vor participa BNR şi Ministerul Finanţelor pe baza unui mandat aprobat de şeful statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici