CE investighează un ajutor de 57 mil. euro acordat de statul român uzinei Ford

Comisia Europeană (CE) a deschis o investigaţie aprofundată privind acordarea de către statul român a unui ajutor de stat de 57 milioane euro uzinei Ford de la Craiova pentru formarea angajaţilor, având îndoieli că ajutorul asigură un avantaj suplimentar faţă de programul normal derulat de companie.

18 afișări
Imaginea articolului CE investighează un ajutor de 57 mil. euro acordat de statul român uzinei Ford

CE investighează un ajutor de 57 mil. euro acordat de statul român uzinei Ford

"Comisia are îndoieli cu privire la faptul că ajutorul ar determina asigurarea unei formări suplimentare faţă de cea pe care Ford ar organiza-o probabil în absenţa ajutorului. Deschiderea unei anchete oferă părţilor interesate posibilitatea de a prezenta observaţii privind măsurile în cauză. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii", se arată într-un comunicat, transmis, miercuri, de Comisia Europeană.

Potrivit comisarului european pentru concurenţă, Neelie Kroes, Comisia trebuie să se asigure că fondurile publice determină într-adevăr o fromare suplimentară şi nu acoperă doar costurile operaţionale ale întreprinderilor mari.

"Comisia sprijină formările care îmbunătăţesc competenţele forţei de muncă. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentare şi nu acoperă doar costurile operaţionale normale ale întreprinderilor mari", a declarat, în comunicat, comisarul european.

Autorităţile române au notificat Comisia intenţia de a subvenţiona programul de formare cu 57 de milioane euro (aproximativ 200 milioane lei), în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevăzute în Tratatul CE.

"În acest stadiu, Comisia are îndoieli în ceea ce priveşte compatibilitatea ajutorului propus cu normele europene privind ajutoarele de formare. În special, Comisia îşi exprimă îngrijorarea în privinţa faptului că activitatea normală a uzinei Ford ar putea necesita acţiuni de formare care ar fi, prin urmare, asigurate chiar şi în absenţa ajutorului de stat. Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai în cazul în care acesta prezintă un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentară. În caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decât acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului faţă de concurenţii săi, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfăşurării activităţii", se mai arată în comunicat.

Ford a preluat anul trecut 72,4% din acţiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro. Contractul de privatizare a fost analizat de CE, care a solicitat României să recupereze un ajutor de stat ilegal în valoare de 27 milioane de euro.

La finele lunii aprilie, CE a aprobat acordarea unui ajutor de stat companiei amerciane, în valoare de 143 milioane de euro, pentru două proiecte de investiţii care vizează extinderea, modernizarea şi renovarea a două uzine existente, achiziţionate de Ford pentru producţia de vehicule şi, respectiv, de motoare.

În cazul în care CE va aproba acordarea ajutorului de stat pentru formare profesională, statul român va sprijini uzina Ford de la Craiova cu fonduri totale de 200 milioane de euro, acordate sub formă de ajutoare de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici