CE: Nu există condiţionalitate între Mecanismul de Coperare şi Verificare şi ajutorul financiar

Acordarea ajutorului financiar de 5 miliarde de euro pentru România nu este condiţionată de progresele în domeniul luptei împotriva corupţiei, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX Amelia Torres, purtătoare de cuvânt a comisarului pentru afaceri economice şi monetare Joaquin Almunia.

26 afișări
Imaginea articolului CE: Nu există condiţionalitate între Mecanismul de Coperare şi Verificare şi ajutorul financiar

CE: Nu există condiţionalitate între Mecanismul de Coperare şi Verificare şi ajutorul financiar (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu există o condiţionalitate între acordarea ajutorului financiar şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare", a spus Amelia Torres. Ea aprecizat că decizia de sprijinire financiară a României a fost adoptată marţi în ECOFIN.

"Acum ne pregătim să încheiem memorandumul de înţelegere care va detalia condiţiile stabilite deja pentru acordarea ajutorului financiar pentru România", a spus Amelia Torres.

Ea a insistat asupra faptului că aceste condiţii au fost deja făcute publice, iar progresele în domeniul luptei împotriva corupţiei nu reprezintă una dintre ele.

Amelia Torres a reluat însă un mesaj transmis săptămâna trecută pentru MEDIAFAX, în care indica faptul că CE a transmis o propunere miniştrilor de Finanţe din UE pentru aprobarea acordării unei asistenţe financiare de 5 miliade de euro, iar propunerea de decizie a Consiliului conţine o referire la monitorizarea progreselor în domeniul reformei judiciare.

Comisia Europeană a comunicat la 21 aprilie că a convenit să propună consiliului să acorde României o asistenţă financiară pe termen mediu de până la 5 miliarde de euro, asistenţa financiară fiind condiţionată de implementarea unui program economic cuprinzător.

Evenimentul Zilei a relatat, miercuri, citând surse europene, că "un sfert din împrumutul extern convenit în urma acordului încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană (CE) este în pericol să se blocheze pe ultima sută de metri, contractarea celor cinci miliarde de euro de la CE urmând a fi condiţionată de reforma României în Justiţie şi de lupta împotriva corupţiei".

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a confirmat posibilitatea condiţionării împrumutului CE de reformele din justiţie, spunând că aceasta este legată de o anumită atmosferă generală, mai puţin propice în acest moment la Bruxelles, faţă de România.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că marţi au fost viraţi banii de la FMI către BNR, peste 5 miliarde de euro şi, de asemenea, ECOFIN a aprobat creditul de 5 miliarde de euro pentru ţara noastră, prima tranşă urmând să intre înainte de luna iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici