CE: Nu există nicio cerere de sprijin financiar din partea României

Comisia Europeană precizează că autorităţile române nu au cerut, până în prezent, sprijin financiar Uniunii Europene, dezminţind astfel informaţiile publicate de agenţia Reuters, care citează o declaraţie a şefului delegaţiei UE la Bucureşti, Nicolae Idu.

22 afișări
Imaginea articolului CE: Nu există nicio cerere de sprijin financiar din partea României

CE: Nu există nicio cerere de sprijin financiar din partea României

"În legatură cu ştirea dată publicităţii de Agenţia de presă Reuters, cu privire la misiunea de experţi ai Comisiei Europene ce s-a aflat în vizită la Bucureşti, dorim să facem următoarele precizări: Această vizită a avut ca scop monitorizarea situaţiei macroeconomice şi a finanţelor publice în contextul finalizării bugetului pe anul 2009 de către noul Guvern. Nu există nicio cerere de sprijin financiar, la momentul de faţă, din partea autorităţilor române", precizează Comisia.

Potrivit unei ştiri transmise de Reuters, România a început discuţiile cu Comisia Europeană pentru obţinerea unui împrumut, în condiţiile în care încearcă să prevină declanşarea unei crize financiare, ca urmare a politicii bugetare relaxate şi a încetinirii semnificative a creşterii economice.

"O delegaţie de experţi ai Comisiei se află la Bucureşti. Vor discuta despre stabilitatea macroeconomică şi, probabil, despre posibilitatea acordării unui sprijin financiar României", a declarat pentru Reuters Nicolae Idu, şeful delegaţiei UE la Bucureşti.

El a spus că preşedintele Băsescu a discutat (cu reprezentanţii CE) posibilitatea obţinerii unui ajutor financiar de 6-7 miliarde de euro.

"Această discuţie a fost iniţiată", a precizat el.

O misiune a FMI se află începând de marţi în România pentru o vizită regulată, programată în mod curent între consultările anuale, pentru a evalua situaţia economică şi a discuta politicile cu noul Guvern. Misiunea se va încheia miercurea viitoare, pe 4 februarie.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni, şi a menţionat că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.

Citeşte şi:

România a început discuţiile cu CE pentru obţinerea unui împrumut

O misiune a FMI vizitează România

FMI nu presează România să ceară un sprijin financiar

Băsescu nu vrea bani de la FMI (Video)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici