Ce spune ING despre impactul trimiterii în judecată a premierului asupra leului

Evenimentele politice, precum trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, acuzat de corupţie, au un impact limitat asupra cursului leului, care s-a apropiat de marja inferioară a intervalului de stabilitate al BNR, de 4,3800-4,5200 lei/euro, potrivit economiştilor ING Bank România.

1457 afișări
Imaginea articolului Ce spune ING despre impactul trimiterii în judecată a premierului asupra leului

Ce spune ING despre impactul trimiterii în judecată a premierului asupra leului

De asemenea, ING consideră că leul are potenţial de întărire vineri, ca urmare a deciziei Rezervei Federale a SUA de a menţine dobânda de politică monetară, dar un trend de întărire a monedei naţionale este limitat.

Leul s-a depreciat marginal joi, după ce procurorii au trimis în judecată dosarul în care premierul Ponta este acuzat de corupţie şi a încheiat aproape de 4,4240 lei/euro. În urma anunţului iniţial, cursul a crescut la un maxim al zilei de 4,4285 lei/euro, potrivit ING Bank.

"Continuăm să ne aşteptăm la o relativă stabilitate (sau, cel mult, la o perioada limitată de zgomot politic) în condiţiile în care largul consens recent pe tema Codului Fiscal şi perspectiva negocierilor cu FMI pentru un nou acord limitează riscurile majore. Astfel, considerăm că evenimentele politice au un impact oarecum redus asupra pieţelor locale. Pentru astăzi vedem potenţial de apreciere după ce Rezervă Federală a păstrat ratele neschimbate, iar pieţele au interpretat mesajele drept favorabile unei politici monetare relaxate. În plus, probabilitatea implicită a unei majorări de dobânda anul acesta, aşa cum este reflectată de cotaţiile futures având ca suport rata dobânzii de politică monetară, a coborât sub 50%. Totuşi, potenţialul de întărire a leului este limitat deoarece perechea euro/leu este relativ aproape de marja inferioară a intervalului de stabilitate al BNR (de 4,3800-4,5200 lei/euro). ING crede în continuare că octombrie rămâne în cărţi pentru o majorare a dobânzii din partea Fed", se arată într-o notă a băncii către investitori şi analişti.

Vineri, în jurul orei 11:00, euro se tranzacţiona în piaţa locală la 4,4210 lei/euro.

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Rezerva Federală (Fed) a SUA a menţinut joi dobânda de politică monetară aproape de nivelul zero şi a redus estimarea privind nivelul acesteia pe termen lung, semn că economia americană este mai puţin capabilă decât considera anterior instituţia să suporte înăsprirea politicii monetare. Fed a menţinut dobânda cheie la nivelul 0%-0,25%, cu un vot de 9 la 1, şi se aşteaptă ca rata să ajungă la 0,4% până la sfârşitul acestui an, ceea ce înseamnă că Fed trebuie să decidă majorarea la şedinţele din octombrie sau decembrie.

Decizia Fed nu a avut un impact semnificativ nici pe bursa de la Bucureşti, aflată în creştere cu 0,5% după aproximativ o oră şi jumătate de la deschiderea pieţei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 3,8 milioane lei (862.000 euro) pănă la ora 11:15.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici