CE suspectează Gaz de France şi E.ON de practici anticoncurenţiale

Comisia Europeană (CE) suspectează Gaz de France (GDF) şi E.ON că au încheiat un acord secret, pentru a influenţa mediul concurenţial pe pieţele de gaze naturale din Franţa şi Germania, potrivit unei scrisori a executivului de la Bruxelles transmisă grupului francez.

38 afișări
Imaginea articolului CE suspectează Gaz de France şi E.ON de practici anticoncurenţiale

CE suspectează Gaz de France şi E.ON de practici anticoncurenţiale

GDF a anunţat joi că a primit o scrisoare de la CE, care reclamă suspiciuni privind o înţelegere secretă între compania franceză şi grupul german E.ON pe pieţele din Franţa şi Germania, potrivit Reuters.

"O declaraţie de la executivul Uniunii Europene exprimă suspiciuni privind un complot cu E.ON, care a rezultat în restricţii ale mediului concurenţial pe pieţele locale de gaze naturale ale companiilor, cu referire la livrările de gaze transportate prin conducta MEGAL. Gaz de France va oferi toată cooperarea necesară CE pe parcursul acestei anchete", se arată într-un comunicat al GDF.

CE a confirmat, ulterior, că acuză Gaz de France şi E.ON de activităţi ilegale de tip cartel, în ceea ce priveşte un contract de împărţire a pieţei, care are legătură cu un gazoduct, în condiţiile în care GDF nu operează pe piaţa germană, iar E.ON nu are afaceri în Franţa.

"Viziunea preliminară a Comisiei este că acest acord de împărţire a pieţei nu respectă reglementările tratatului CE, care interzice practici restrictive în mediul de afaceri şi activităţi de tip cartel", se arată în comunicatul Executivului de la Bruxelles.

Practicile de împărţire a pieţei presupun acorduri între companii, care îşi stabilesc teritorial activităţile şi se angajează să nu intre în concurenţă, reducând astfel competiţia în pieţele asupra cărora se înţeleg.

Grupul german E.ON este acţionarul majoritar al companiei de distribuţie şi furnizare a gazelor naturale E.ON Gaz România, fosta Distrigaz Nord.

Grupul Gaz de France controlează în România Distrigaz Sud, din anul 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici