Cehia recurge la rezervele strategice de petrol

Unipetrol, cea mai mare rafinărie din Cehia, a recurs la rezervele de petrol ale statului, precum şi la alimentarea cu ţiţei printr-o conductă alternativă, după ce Rusia a redus livrările către statul ceh prin oleodcutul Drujba, justificând măsura prin probleme tehnice.

121 afișări
Imaginea articolului Cehia recurge la rezervele strategice de petrol

Cehia recurge la rezervele strategice de petrol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali cehi au declarat, vineri, că este posibil ca livrările de petrol din Rusia să scadă la jumătate, ceea ce ar putea tensiona mai mult legăturile dintre cele două părţi.

Relaţiile celor două state au fost afectate de hotărârea statului ceh de a semna, săptămâna trecută, un acord cu SUA privind amplasarea unei staţii radar pentru scutul american antirachetă.

Cehia a respins speculaţiile conform cărora reducerea livrărilor este motivată politic, iar Unipetrol a explicat că acest fapt este rezultatul problemelor tehnice din Rusia.

Unipetrol a compensat reducerea livrărilor cu petrol din rezervele de stat şi a mărit volumul livrărilor printr-o altă conductă, TAL-IKL, a declarat Ivan Ottis, membru în conducerea rafinăriei.

Ottis a arătat că nu va exista un deficit de carburanţi şi nu vor avea loc majorări de preţuri.

Autorităţile din Cehia au cerut explicaţii din partea Rusiei, oficialităţi guvernamentale şi din domeniul energiei urmând să se întâlnească luni.

Majoritatea importurilor de petrol ale Cehiei provin din Rusia, dar partea cehă are şi o rută alternativă de aprovizionare cu petrol, dinspre Ingolstadt, în Germania.

Statul ceh deţine rezerve de petrol care acoperă necesarul de consum pentru 90 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici