Cel mai vechi operator de turism din lume vrea 1,2 miliarde lire de la bănci pentru a supravieţui

Grupul britanic Thomas Cook, cea mai veche companie de servicii de turism din lume, vrea să atragă o finanţare de 1,2 miliarde de lire sterline (1,9 miliarde de dolari) de la creditori pentru a supravieţui, potrivit Sunday Times.

730 afișări
Imaginea articolului Cel mai vechi operator de turism din lume vrea 1,2 miliarde lire de la bănci pentru a supravieţui

Cel mai vechi operator de turism din lume vrea 1,2 miliarde lire de la bănci pentru a supravieţui (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Creditorii, printre care se numără Royal Bank of Scotland (RBS) şi Barclays, sunt aproape de aprobarea finanţării, însă acordul ar putea avea condiţii grele pentru companie, potrivit Sunday Times.

Astfel, Thomas Cook urmează să accepte un acord de extindere a maturităţii creditelor bancare până în 2015, cu mai multe condiţii, inclusiv plata unor dobânzi mai mari şi a unui comision unic.

De asemenea, creditorii vor dobândi dreptul de a achiziţiona până la 5% din acţiunile companiei la un preţ prestabilit.

Thomas Cook a avut anul trecut venituri de 9,8 miliarde lire sterline şi o pierdere de aproape 400 milioane lire. Datoriile companiei se ridică la 891 milioane lire, potrivit datelor preliminare de la finele anului trecut.

Compania a obţinut în noiembrie un pachet de "bailout" de 200 milioane lire de la creditori.

Grupul a anunţat în martie creşterea activităţii comerciale, datorită unei noi campanii de advertising şi îmbunătăţirilor aduse site-ului.

Anul trecut, o perioadă îndelungată de scădere a vânzărilor a culminat cu plecarea directorului general Manny Fondenla-Novoa în luna august şi cu o criză de lichiditate.

Fondat cu 170 de ani în urmă, grupul Thomas Cook a fost afectat în ultimii ani de condiţiile dificile din Europa, îndeosebi din Marea Britanie, unde clienţii de bază ai companiei - familiile tinere cu copii mici - au fost afectate dur de deteriorarea situaţiei economice.

Contactaţi de Reuters, reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze informaţiile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici