Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II încheie 2020 cu active record de 75,14 miliarde de lei

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie obligatoriu 7,6 milioane de salariaţi români, au încheiat anul 2020 cu active totale de 75,14 mld. lei, record istoric, în creştere cu 13 mld. lei de la începutul anului, relatează ZF.

530 afișări
Imaginea articolului Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II încheie 2020 cu active record de 75,14 miliarde de lei

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II încheie 2020 cu active record de 75,14 miliarde de lei

Cele mai recente date publicate de Autoritatea de Supra­veghere Financiară (ASF), în primul raport săptămânal al anului 2020, şi ana­lizate de ZF arată că Pilonul II a avut în decembrie a noua lună conse­cutivă de creştere. De la începutul anului, în termeni procentuali, activele Pilon II au urcat cu aproape 21%.

La nivel individual, adică la nivel de fond de pensii, creşterile valorii unitare a activului net (VUAN) pe parcursul anului 2020 sunt cuprinse între 4,72% pentru Metropolitan Life Pensii Private şi 8,24% pentru Aripi, arată datele ASF.

Cel mai mare fond de pensii pri­vate rămâne NN Pensii, cu active de 26 mld. lei, urmat de AZT Viitorul Tău (16,2 mld. lei) şi Metropolitan Life (10,46 mld. lei).

Numărul de partici­panţi la final de decembrie 2020 nu este încă disponibil în statisticile ASF, ur­mând a fi publicat spre jumă­tatea lunii ianuarie, dar la noiembrie 2020 acesta era de 7,6 milioane. La final de 2020, investiţiile Pilon II în titluri de stat erau de 49,7 mld. lei, echivalentul a 68% din active, în timp ce acţiunile ocupau locul doi cu 15,2 mld. lei, adică 20,7%.

Pe partea de portofoliu investi­ţional, ASF arată că 90,19% din investiţiile Pilon II sunt în România, iar 8,41% în state din UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici