Centrala Nucleară Cernavodă a început reevaluarea gradului de securitate a celor două unităţi

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a solicitat conducerii Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă (CNE), la cererea Comisiei Europene, să reevalueze gradul de securitate a celor două unităţi în cazul unui cutremur puternic, după accidentul de la centrala Fukushima.

209 afișări
Imaginea articolului Centrala Nucleară Cernavodă a început reevaluarea gradului de securitate a celor două unităţi

Centrala Nucleară Cernavodă a început reevaluarea gradului de securitate a celor două unităţi (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)

Gradul de securitate nucleară va fi reevaluat prin aplicarea unui "test de stres" care trebuie să indice modul în care s-ar comporta centrala în situaţii extreme, precum un seism sau inundaţii care depăşesc bazele de proiectare, pierderea totală a alimentarii cu energie electrică şi a sursei finale de răcire, accidente care afectează instalaţiile de stocare a combustibilului uzat, relevă un document guvernamental.

La 11 martie, Japonia a fot afectată de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima în urma cărora au fost înregistrate emisii radioactive în atmosferă. Accidentul nuclear de la centrala Fukushima a fost unul dintre cele mai grave din istoria Japoniei.

În urma acestui accident, Comisia Europeană a solicitat reevaluarea securităţii centralelor nuclearo-electrice din Uniunea Europeană, prin efectuarea unor "teste de stres".

"CNCAN a solicitat CNE Cernavodă să realizeze această reevaluare a securităţii nucleare, proces care a demarat la începutul lunii iunie şi va fi încheiat până la sfârşitul acestui an", se arată în document.

Rezultatul acţiunii de reevaluare va trebui transmis Comisiei Europene, un raport preliminar urmând să fie redactat până la 15 septembrie.

În primăvara acestui an, după accidentul produs la centrala Fukushima, CNCAN a anunţat că emisiile radioactive de la unitatea din Japonia nu prezintă risc radiologic pentru România, iar analiza centralei de la Cernavodă arată că aceasta este mai sigură decât cea din Japonia.

La centrala de la Cernavodă sunt funcţionale două reactoare, care asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici