Centrele comerciale din Bucureşti au pierdut într-un an 46% din valoare

Centrele comerciale din Bucureşti au pierdut cel mai mult din valoare în ultimul an comparativ cu celelalte capitale din centrul şi estul Europei, scăderea chiriilor şi creşterea randamentelor determinând reducerea valorii acestui tip de active cu 46% în intervalul iunie 2008-iunie 2009.

6 afișări
Imaginea articolului Centrele comerciale din Bucureşti au pierdut într-un an 46% din valoare

Centrele comerciale din Bucureşti au pierdut într-un an 46% din valoare (Imagine: Mediafax Foto)

Randamentul la achiziţia de spaţii comerciale din Bucureşti a crescut în primul semestru cu trei puncte procentuale, la 9,5%, condiţii în care valoarea centrelor comerciale s-a redus cu 46,1% faţă de prima jumătate a anului trecut, potrivit unui studiu al companiei de servicii imobiliare CB Richard Ellis (CBRE).

Datele CBRE arată că în aceeaşi perioadă nivelul chiriilor s-a redus cu 21%, la 55 de euro pe metru pătrat pe lună, unul dintre cele mai scăzute din Europa Centrală şi de Est (ECE). Chirii mai mici sunt în Zabreg, Sofia - 45 de euro/mp/lună şi Belgrad - 40 de euro/mp/lună.

În toate capitalele din Europa Centrală şi de Est, centrele comerciale au pierdut din valoare, dar nu atât de semnificativ ca în Bucureşti. Doar în Varşovia valoarea centrelor comerciale s-a redus cu un nivel apropiat celui din Bucureşti, respectiv cu 45,2%, în condiţiile în care randamentele au urcat cu doar 1,25 puncte procentuale, la 7%.

Cele mai ridicate randamente se regăseau la sfârşitul lunii iunie însă la Kiev - 16% în urcare cu 6,75 puncte faţă de 30 iunie 2008 şi la Moscova - 13%, cu trei puncte peste nivelul din iunie 2008.

În celelalte capitale din regiune, centrele comerciale s-au devalorizat cu 34,4% în Sofia, cu 27,1% în Belgrad, cu 26,8% în Bratislava şi cu 24,7% în Praga.

În prezent, în Bucureşti sunt deschise şase centre comerciale de tip mall şi unul de tip parc comercial, două astfel de proiecte fiind în curs de finalizare.

Şi clădirile de birouri şi parcurile industriale şi logistice au scăzut ca valoare în primul semestru, cu 28,2%, respectiv 16,4%, potrivit CBRE.

La spaţii de birouri, scăderea din primele şase luni din 2009 a valorii activelor din Bucureşti este printre cele mai reduse însă din Regiune, evoluţii mai accentuate au avut loc în Kiev (-76,2%), Moscova (53,4%), Varşovia (-41,6%).

Studiul arată că în primele şase luni randamentele pe piaţa birourilor din Bucureşti au ajuns la 9,5%, în creştere cu două puncte faţă de perioada similară a anului trecut, iar la parcurile industriale şi de logistică la 10%, înregistrând un avans tot de două puncte.

Randamentul investiţiilor imobiliare este reprezentat de raportul procentual dintre venitul anual generat de spaţiu (prin vânzare sau închiriere) şi valoarea fondurilor alocate pentru construcţie şi amenajare sau preţul la care a fost achiziţionat imobilul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici