CEO-ul Yahoo! , Carol Bartz, este cel mai "supraplătit" executiv din America

Directorul general al Yahoo!, Carol Bartz, se află în topul listei de executivi plătiţi prea mult raportat la performanţele companiilor, la polul opus plasându-se Steve Jobs, cu un salariu prea mic pentru succesul Apple, potrivit unui raport al Glass Lewis & Co., citat de Bloomberg.

31 afișări
Imaginea articolului CEO-ul Yahoo! , Carol Bartz, este cel mai "supraplătit" executiv din America

CEO-ul Yahoo! , Carol Bartz, este cel mai "supraplătit" executiv din America (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bartz, care a venit la Yahoo! la începutul anului 2009, a primit anul trecut o remuneraţie totală de 39 milioane de dolari, cea mai ridicată dintr-un top de 25 de directori generali cu salarii care nu reflectă corect performanţele manageriale, potrivit studiului.

Pentru a determina dacă o companie îşi supraevaluează directorul general, Glass Lewis ia în considerare factori precum preţul acţiunilor, fluxul operaţional de numerar şi creşterea profitului pe acţiune. Astfel, deşi principalul obiectiv al lui Bartz este să combată ascensiunea rivalilor Facebook şi Google şi să răstoarne trendul descendent al afacerilor, vânzările Yahoo! au rămas relativ neschimbate în mandatul ei.

"Bartz reprezintă o problemă pe care o regăsim la multe alte companii cu note proaste la raportul plată/performanţe: remuneraţie excesivă acordată unor executivi pentru a-i încuraja să se alăture sau să rămână", se arată în raport.

Totuşi, reprezentanţii Yahoo! au ţinut să sublinieze că cea mai mare parte a pachetului salarial obţinut de Bartz constă în stock options care nu pot fi "luate acasă", ci convertite în acţiuni numai după îndeplinirea anumitor criterii de performanţă prestabilite.

Pe locurile 2 şi 3 în topul Glass Lewis se regăsesc şefii Abercrombie & Fitch şi Nabors Industries, cu salarii de 38,5 milioane de dolari, respectiv 38,2 milioane de dolari.

Cele 25 de companii care îşi supraevaluează directorii au plătit în medie primilor cinci executivi din conducere salarii de 34,3 milioane de dolari în 2009, faţă de o medie de 23,7 milioane de dolari calculată pe indicele S&P 500.

Cel mai prost plătit CEO este Steve Jobs, care a luat anul trecut un salariu simbolic de numai un dolar, deşi Apple este una dintre cele mai de succes companii din Statele Unite şi din lume, judecând după creşterea vânzărilor, a profiturilor, dar şi după marjele uriaşe de câştig.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici