Cererea de euro creşte la casele de schimb din Bucureşti

Cererea pentru cumpărarea de euro la casele de schimb valutar din Bucureşti a crescut cu aproximativ 20%, comparativ cu ceea ce se întâmpla în urmă cu 7-10 zile, majorare care are loc pe fondul unui preţ de vânzare al monedei unice la casele de schimb cuprins între 3,95 şi 4 lei.

163 afișări
Imaginea articolului Cererea de euro creşte la casele de schimb din Bucureşti

Cererea de euro creşte la casele de schimb din Bucureşti

Euro se vinde luni la casele valutare din centrul Bucureştiului cu 3,95- 4 lei, în timp ce dolarul este cotat la 2,77-2,97 de lei.

Reprezentantul unei case de schimb de pe strada Batiştei spune că în ultimele zile a crescut numărul celor care cumpără euro.

"A crescut nu atât valoarea tranzacţiilor, cât numărul de persoane care cumpără euro, comparativ cu o zi de acum o săptămână sau două. Cred că numărul acestora este cu 20% mai mare, dar a crescut şi numărul celor care cumpără dolari, însă într-un procent mai mic decât în cazul euro", a adăugat el.

Potrivit reprezentantului unei case de schimb de pe Bulevardul Magheru, clienţii au început să cumpere mai mulţi euro începând de vineri, 3 octombrie.

"Se cumpără cu 15-20% mai mulţi euro şi dolari decât acum zece zile", afirmă reprezentantul casei valutare, la care euro este cumpărat cu 3,77 de lei şi vândut cu 4 lei, iar dolarul se cumpără cu 2,77 lei şi se vinde cu 2,97 de lei.

La o altă casă de schimb, din zona Universităţii, euro se cumpără cu 3,77 de lei şi se vinde cu 3,95 de lei.

Şi reprezentantul acestei case valutare spune că în ultimele trei-patru zile a vândut mai mulţi euro comparativ cu sfârşitul lunii septembrie.

"Nu sunt tranzacţii mai mari, ca valoare, dar sunt mai multe persoane care cumpără euro. Nu e vorba de sume mari, cumpără 50, 100 sau câteva sute de euro", a precizat el.

Reprezentanţii caselor valutare spun că, în schimb, numărul celor care vând euro sau dolari a rămas acelaşi sau chiar a scăzut uşor faţă de acum o săptămână.

Moneda naţională s-a depreciat cu 6,4% faţă de cea europeană în ultima săptămână, cursul de schimb urcând luni la 3,9410 lei/euro, faţă de nivelul de 3,7028 lei publicat de BNR la 29 septembrie.

Pe piaţa interbancară, moneda naţională a închis şedinţa la 3,9460 - 3,9480 lei/euro, cu patru bani peste nivelul de vineri, după ce pe parcursul intervalului de tranzacţionare au atins un nivel maxim de 3,9850 lei/euro.

Cursul de referinţă publicat luni de BNR, de 3,9410 lei/euro, reprezintă nivelul maxim de la finele anului 2004. Un curs de referinţă superior celui deluni a fost afişat de banca centrală la 31 decembrie 2004, când paritatea s-a situat la 3,9663 lei/euro.

Dealerii consideră că leul va continua să se depreciezeîn raport cu euro, chiar dacă BNR va interveni pe piaţa interbancară pentru susţinerea monedei naţionale, şi văd, în scenariul cel mai pesimist, cotaţii în jurul a 4,2 lei/euro, peste nivelul istoric de 4,14 lei/euro atins în ianuarie 2004.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici