China a devenit a treia mare economie a lumii

Beijingul a revizuit, miercuri, creşterea economică a Chinei în 2007 la 13%, de la 11,9% cât anunţase iniţial, şi a depăşit, astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al Germaniei, devenind a treia mare economie a lumii.

87 afișări
Imaginea articolului China a devenit a treia mare economie a lumii

China a devenit a treia mare economie a lumii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ritmul revizuit de creştere, anunţat de Biroul Naţional de Statistică, este cel mai rapid din ultimii 15 ani. În 2003, economia Chinei a crescut cu 13,5%.

Institutul a mai majorat, în aprilie 2008, estimarea privind creşterea economică, de la 11,4% la 11,9%, însă susţine că cifra publicată miercuri este finală.

Biroul de statistică va publica, săptămâna viitoare, primele estimări privind evoluţia pe 2008, iar economiştii chestionaţi de Reuters anticipează o creştere de 7% a PIB, cea mai lentă din ultimii nouă ani.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale privind clasamentul global al economiilor, PIB al Chinei era deja aproape egal cu cel al Germaniei după revizuirea din aprilie 2008. Astfel, în urma revizuirii de miercuri, economia Chinei este depăşită numai de Statele Unite şi, respectiv, Japonia.

Într-un studiu publicat în prima săptămână a acestui an, un institut britanic de cercetare estima că economia Chinei o va depăşi pe cea a Germaniei în 2009, urmând să urce pe poziţia a doua în lume în 2010, devansând şi Japonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici