China afirmă că deficitul comercial în creştere al Europei este din cauza restricţiilor impuse de UE

  • China a respins comentariile recente ale celui mai înalt oficial comercial al Uniunii Europene care a criticat practicile economice ale superputerii asiatice.
  • Beijingul susţine că deficitul comercial bilateral în creştere este din cauza controalelor la export ale blocului comunitar.
6306 afișări
Imaginea articolului China afirmă că deficitul comercial în creştere al Europei este din cauza restricţiilor impuse de UE

"Restricţiile UE privind exportul de produse de înaltă tehnologie către China din ultimii ani au limitat în mod direct capacitatea UE de a exploata potenţialul de export către China şi au dus la un comerţ dezechilibrat", a transmis marţi Ministerul chinez de Externe într-un comunicat. Excedentul "este un rezultat natural sub influenţa combinată a diferitelor structuri industriale, a specializării industriale, a modalităţilor de comerţ şi a factorilor externi".

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta pentru Financial Times, comisarul european pentru Comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat că deficitul cu China a ajuns la un nivel "uluitor" şi că va face presiuni asupra Beijingului pentru a reduce barierele pentru bunurile europene atunci când va călători acolo în septembrie. "Nivelul de deschidere din partea Chinei nu este acelaşi cu nivelul de deschidere din partea UE".

UE plănuia să semneze un acord de investiţii cu China, prin care să echilibreze condiţiile de concurenţă pentru firmele europene în cea de-a doua economie a lumii. Însă acest acord a fost îngheţat în 2021, după ce cele două părţi şi-au impus reciproc sancţiuni din cauza acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea Xinjiang din China, notează Bloomberg.

De atunci, firmele europene din China au devenit din ce în ce mai pesimiste, un procent record de 64% dintre acestea declarând într-un sondaj din iunie că a devenit mai dificil să facă afaceri în această ţară.

UE se gândeşte la noi limitări ale investiţiilor externe pentru rivali strategici, cum ar fi China, în sectoare sensibile, cum ar fi cel al semiconductorilor, care ar putea permite Beijingului să construiască o industrie a cipurilor de clasă mondială. La începutul acestui an, guvernul olandez a declarat că va interzice celei mai valoroase companii tehnologice din Europa, ASML Holding NV, să expedieze unele dintre produsele sale în China.

Excedentul comercial al Chinei cu Europa a crescut vertiginos în timpul pandemiei, deoarece europenii au cumpărat mai multe bunuri, cum ar fi echipamente de protecţie sau electronice care să permită munca remote. Din 2020 până în 2022, surplusul a crescut de peste două ori, ajungând la 277 de miliarde de dolari anul trecut. De atunci, acesta s-a redus oarecum pe măsură ce cererea europeană s-a răcit, excedentul scăzând la 19 miliarde de dolari luna trecută, potrivit datelor chinezeşti publicate marţi.

Declaraţia lui Dombrovskis vine după cea a ministrului francez de finanţe, Bruno Le Maire, care a declarat recent la Beijing că ţara sa doreşte "să obţină un acces mai bun şi mai echilibrat la piaţa chineză".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici