China atacă dur Statele Unite ale Americii: „Cel mai mare factor destabilizator din lume”

Statele Unite sunt cea mai mare sursă de instabilitate din lume, iar politicienii americani călătoresc în jurul lumii atacând China fără motive temeinice, a declarat sâmbătă Wang Yi, principalul diplomat al Chinei, la o întâlnire G20 din Japonia.

1392 afișări
Imaginea articolului China atacă dur Statele Unite ale Americii: „Cel mai mare factor destabilizator din lume”

China atacă dur Statele Unite ale Americii: „Cel mai mare factor destabilizator din lume

Relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii au ajuns sub semnul neîncrederii în ultimii doi ani pe fondul războiului comercial, a divergenţelor de opinie asupra drepturilor omului, precum şi din cauza sprijinului militar oferit de SUA Taiwanului, insulă pe care Beijijngul o consideră teritoriu separatist, şi a pretinsului sprijin oferit protestatarilor din Hong Kong.

Criticile consilierului de stat chinez au fost făcute la o întâlnire cu ministrul olandez de externe Stef Blok pe marginea unei reuniuni a miniştrilor de externe din G20.

„Statele Unite sunt angajate în linii mari în unilateralism şi protecţionism şi afectează multilateralismul şi sistemul comercial multilateral. Au devenit deja cel mai mare factor destabilizator din lume”, îl citează ministerul de externe chinez pe Wang Yi.

Statele Unite au folosit, în scopuri politice, maşinăria statului pentru a suprima companiile chineze cinstite şi a adus acuzaţii fără temei împotriva lor, ceea ce reprezintă acte de intimidare, a adăugat Wang Yi.

„Anumiţi politicieni americani au defăimat China peste tot în lume, dar nu au produs nicio dovadă”.

Statele Unite a folosit de asemenea legislaţia sa domestică pentru a „se amesteca în mod crud” în afacerile interne ale Chinei, încercând să deterioreze modelul său „o ţară, două sisteme” şi stabilitatea şi prosperitatea Hong Kong-ului, a adăugat el.

China a fost indignată săptămâna aceasta după ce Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat două proiecte de lege pentru a sprijini protestatarii din Hong Kong şi a trimite un avertisment Chinei cu privire la drepturile omului. Preşedintele Donald Trump este aşteptat să le promulge în curând, în pofita discuţiilor comerciale delicate cu Beijingul care încă sunt în desfăşurare.

China îşi exercită autoritatea asupra Hong Kong-ului sub un model „o ţară, două sisteme”, prin care teritoriul cu statul special se bucură de anumite libertăţi de care cetăţenii din China continentală (mainland) nu se bucură în general, precum o presă liberă. Protestatarii din Hong Kong se tem că Beijingul va eroda sistemul şi libertăţile respective.

Wang a mai spus că dezvoltarea şi avansul Chinei este o tendinţă inevitabilă a istoriei, pe care nicio forţă nu o mai poate opri.

„Nu există nicio cale de ieşire pentru jocurile cu sumă nulă ale Statelor Unite. Numai cooperarea bazată pe câştig reciproc între China şi Statele Unite este calea potrivită", spune Wang Yi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici