China o sprijină pe Christine Lagarde pentru şefia FMI

China sprijină candidatura ministrului Finanţelor Christine Lagarde pentru poziţia de director general al FMI, a declarat ministrul francez al Bugetului, Francois Baroin, totodată purtător de cuvânt al guvernului, în timp ce ministerul chinez de Externe a refuzat să comenteze.

205 afișări
Imaginea articolului China o sprijină pe Christine Lagarde pentru şefia FMI

China o sprijină pe Christine Lagarde pentru şefia FMI (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Puteţi direcţiona aceste întrebări către ministerul de resort. Ministerul de Externe nu poate oferi aceste informaţii, care trebuie să vină de la agenţia responsabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Jiang Yu, într-o conferinţă de presă.

Lagarde este favorită în cursa pentru şefia FMI, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, acuzat la New York de tentativă de viol.

Postul de director general al Fondului a fost ocupat întotdeauna de un european, dar economiile emergente fac presiuni pentru a pune capăt acestei tradiţii.

Liderii europeni au strâns rândurile în jurul ministrului francez pentru a susţine un candidat comun, în timp ce statele emergente nu au reuşit încă să ajungă la un astfel de consens.

Mexicul încearcă să adune susţinători pentru Agustin Carstens, guvernatorul băncii centrale mexicane, însă s-a lovit luni de un prim obstacol chiar în America Latină, Brazilia întâmpinând cu răceală propunerea.

Rusia a arătat săptămâna trecută că l-ar susţine pe guvernatorul băncii centrale a Kazahstanului, Grigory Marchencko, iar surse apropiate situaţiei susţin că politicianul sud-african Trevor Manuel ar putea fi de asemenea un candidat.

Consiliul FMI a deschis luni procesul oficial de nominalizare a candidaţilor şi speră să aleagă un succesor până la 30 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici