China va deveni cea mai mare economie a lumii, depăşind SUA, până în 2020

China va deveni până în 2020 cea mai mare economie a lumii, depăşind Statele Unite, ca urmare a creşterii rapide şi a aprecierii monedei, potrivit analiştilor grupului financiar Standard Chartered, citaţi de Bloomberg.

95 afișări
Imaginea articolului China va deveni cea mai mare economie a lumii, depăşind SUA, până în 2020

China va deveni cea mai mare economie a lumii, depăşind SUA, până în 2020 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Considerăm că lumea este într-un «superciclu» de creştere economică susţinută. Amploarea schimbărilor pe parcursul următorilor 20 de ani va fi enormă", au afirmat într-un raport, economiştii Standard Chartered.

Economia Chinei va fi de două ori mai mare decât cea a SUA până în 2030, când va reprezenta 24% din PIB mondial, faţă de 9% în prezent. India va devansa Japonia şi va deveni a treia economie a lumii în următorii zece ani.

Goldman Sachs anticipează că economia Chinei va deveni cea mai mare din lume până în 2027.

Lumea ar putea trece prin al treilea "superciclu" economic, definit prin creşteri globale foarte ridicate şi întins pe durata unei generaţii. Această evoluţie este susţinută de creşterea comerţului, rate ridicate ale investiţii, urbanizare şi inovaţie tehnologică, fiind caracterizată de apariţia unor noi puteri economice.

Economia Chinei a crescut, în medie, cu 10,3% anual în ultimii zece ani, faţă de 1,8% în SUA. Avansul Chinei se va tempera spre 8% până în 2015 şi la circa 5% până în 2027-2030, potrivit estimărilor Standard Chartered.

Precedentele două "supercicluri" economice au avut loc în perioada 1813-1970 şi de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial până în anii '70.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici