Christine Lagarde ar putea fi anchetată în cazul unor despăgubiri de 300 milioane de euro

O curte de justiţie din Franţa a decis, joi, începerea unei investigaţii privind rolul directorului FMI, Christine Lagarde, fost ministru de Finanţe în guvernul de la Paris, în cazul plăţii unor despăgubiri de aproape 300 milioane de euro unui om de afaceri apropiat preşedintelui Nicolas Sarkozy.

121 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde ar putea fi anchetată în cazul unor despăgubiri de 300 milioane de euro

Christine Lagarde (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ancheta ar putea dura luni sau chiar ani, notează Reuters.

Un avocat al directorului FMI, care a preluat postul în iulie, a declarat că deschiderea unei anchete nu va fi "în niciun fel incompatibilă" cu situaţia de şef al FMI.

Lagarde a negat orice neregulă în aprobarea unei plăţi, în urma arbitrajului, de 285 milioane de euro către omul de afaceri Bernard Tapie în 2008, pentru încheierea unei dispute prelungite cu o fostă bancă de stat. Decizia de pornire a unei investigaţii ar putea umbri debutul fostului ministru în funcţia de director al Fondului, potrivit Reuters.

"Am decis pentru o investigaţie în privinţa lui Lagarde", a anunţat un oficial al Curţii de Justiţie a Republicii, un tribunal special care poate judeca miniştri.

Lagarde ar putea acum fi chemată pentru audieri de către autorităţi, investigaţia putând dura luni sau chiar ani.

"O investigaţie ar putea dura foarte, foarte mult. Te poţi aştepta să se prelungească pentru câţiva ani, întrucât ar fi foarte mulţi martori de intervievat, între care Lagarde, care ar putea fi anchetată ca suspect", a declarat secretarul general al uniunii magistraţilor din Franţa, Virginie Duval, pentru Reuters.

Procurorul care a cerut deschiderea investigaţiei a acuzat-o pe Lagarde de abuz de putere când a respins obiecţii ale consilierilor în privinţa acordului amiabil cu Tapie. Omul de afaceri a susţinut că banca de stat Credit Lyonnais l-a fraudat în privinţa vânzării, în 1993, a participaţiei pe care o deţinea la compania Adidas.

Consiliul director al FMI a anunţat că situaţia noului director general a fsot discutată în cadrul procesului de selecţie, iar consiliul nu poate comenta un caz aflat, în prezent, în analiza justiţiei franceze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici