Christine Lagarde candidează pentru al doilea mandat de director general al FMI

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi-a anunţat vineri candidatura pentru al doilea mandat la conducerea instituţiei şi a spus că a primit deja sprijin din partea unora dintre cele mai mari economii ale lumii, transmite MarketWatch.

543 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde candidează pentru al doilea mandat de director general al FMI

Christine Lagarde candidează pentru al doilea mandat de director general al FMI (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

"Candidez pentru al doilea mandat. Am avut onoarea, după deschiderea procedurii, de a primi sprijinul Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Chinei, Coreei şi Mexicului", a spus Lagarde la televiziunea franceză.

Deşi Statele Unite, cel mai mare acţionar al FMI, nu au anunţat în mod oficial sprijinul pentru cel de-al doilea mandat, Lagarde a spus că vicepreşedintele Joe Biden şi alţi oficiali americani au apreciat performanţele ei la conducerea instituţiei, în ultimii cinci ani.

Lagarde, fost ministru de Finanţe al Franţei, a devenit director general al FMI în 2011, înlocuindu-l pe Dominique Strauss-Kahn, după ce politicianul francez a fost arestat la New York sub acuzaţia de hărţuire sexuală a unei cameriste într-un hotel din New York.

El a respins acuzaţia, iar cazul a fost ulterior închis, dar nu înainte ca Strauss-Kahn să demisioneze de la conducerea FMI.

Lagarde a preluat postul la FMI în perioada de vârf a crizei datoriilor din zona euro şi în timpul mandatului ei au fost încheiate trei acorduri de salvare, pentru Irlanda, Portugalia şi Grecia.

Acordul cu Grecia, negociat mai întâi de Strauss-Kahn, a fost criticat de state emergente, care au argumentat că împrumuturile acordate statului elen sunt prea mari şi au insistat că creditorii acestuia să accepte pierderi mai mari.

Lagarde a reuşit negocierea restructurării datoriilor Greciei cu restul zonei euro în 2012, dar a fost insuficient ca ţara să revină pe piaţa financiară.

În prezent, zona euro şi Grecia se pregătesc să negocieze o nouă restructurare a datoriei elene. FMI condiţionează participarea FMI la cel mai recent program de salvare a Greciei de restructurarea datoriilor.

Un tribunal francez a decis pe de altă parte, în decembrie, ca şefa FMI să fie judecată pentru neglijenţă în serviciu în cazul afaceristului Bernard Tapie, în care omul de afaceri a obţinut despăgubiri din partea statului francez în perioada în care Lagarde era ministru de Finanţe.

Lagarde a făcut apel la decizia justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici