Chrysler încearcă să vândă o parte din active către Renault-Nissan şi Magna

Constructorul american de automobile Chrysler discută cu grupul Renault-Nissan şi cu furnizorul de piese auto canadian Magna o posibilă vânzare de active, pentru a se conforma planului de restructurare de care era condiţionată obţinerea sprijinului financiar guvernamental.

18 afișări
Imaginea articolului Chrysler încearcă să vândă o parte din active către Renault-Nissan şi Magna

Chrysler încearcă să vândă o parte din active către Renault-Nissan şi Magna (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Renault-Nissan şi Chrysler au purtat discuţii, anul trecut, înainte ca guvernul american să intervină pentru salvarea constructorului auto, în legătură cu vânzarea totală sau parţială a Chrysler.

În ultimele săptămâni discuţiile au avansat şi s-a vehiculat ideea vânzării mărcii Jeep către Renault-Nissan, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Grupul franco-japonez încearcă să clarifice dacă eventuala tranzacţie ar putea pune în pericol accesul Chrysler la fondurile guvernamentale.

Ulterior, nu purtător de cuvânt al Renault a negat informaţiile.

"Renault nu poartă nici un fel de discuţii cu Chrysler", a afirmat el.

Chrysler a discutat, de asemenea, cu grupul canadian Magna în legătură cu vânzarea uzinei din oraşul Belvidere, statul Illinois, în schimbul obţinerii unor contracte de producţie pe termen lung, conform surselor citate.

Eventualele tranzacţii vor consolida legăturile pe care Chrysler le are cu doi dintre cei mai importanţi parteneri, însă ar putea, de asemenea, să pună capăt independenţei grupului american.

Niciunul dintre reprezentanţii părţilor implicate nu a comentat informaţiile, însă preşedintele executiv al Chrysler, Bob Nardelli, a declarat, la începutul săptămânii, că este improbabilă vânzarea activelor companiei.

Şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a afirmat în repetate rânduri că nu se va implica în investiţii pe pieţele nesigure.

Chrysler a obţinut de la guvernul american, la începutul lunii ianuarie, un ajutor financiar de patru miliarde de dolari, condiţionat de restructurări semnificative, şi a anunţat că va cere încă trei miliarde dolari pentru a ieşi din criza de lichiditate.

Constructorul auto a încearcat să vândă o serie de active implicate în producţia modelului PT Cruiser companiilor chineze Chery Automobile şi Guangzhou Automobile Industry.

Situaţia producătorului auto s-a înrăutăţit de la primele contacte cu Renault-Nissan, anul trecut, iar între timp Ghosn a devenit mai reticent în a achiziţiona o altă companie.

Citeşte şi:

Chrysler a primit patru miliarde de dolari, la scurt timp după salvarea GM

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici