Cine despăgubeşte populaţia în cazul falimentului unor bănci

Fondul de Garantare a Depo­zitelor în Sistemul Bancar (FGDB) avea la jumătatea anului disponibilităţi de 2,1 mld. de lei (500 mil. euro) cu care ar putea să intervină pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment.

624 afişări

Imaginea articolului Cine despăgubeşte populaţia în cazul falimentului unor bănci

Bancomat (Imagine: Doru Nica/Mediafa Foto)

Dacă se compară, suma ar fi de circa patru ori mai mare decâtcompensaţiile plătite deponen­ţilor garantaţi în cazul a şaptebănci intrate în faliment în ultimii 12 ani, respectiv 512 mil.lei.

Resursele fondului la jumătatea anului ar reprezenta aproximativ1,6% din valoarea depozitelor garantate, în creştere faţă de 1,2%la jumătatea anului trecut, nivelul poziţionând FGDB în categoriaschemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Euro­peană cu celemai mari grade de aco­pe­rire a expunerii. "Legislaţia privindgaran­ta­rea depozitelor s-a schimbat de-a lungul timpului. Laînceputul anilor '90 nu exista legis­laţie pentru garantare şi nicifond de garantare. Şi înainte de 1999 au existat 2-3 bănci cuprobleme, iar printre primele măsuri ad-hoc a fost constituirea decătre Guvern a unui fond de despăgubire a deponenţilor. Acumplafonul de garantare este foarte mare. Nu se compară cu sumeleexistente atunci", a comentat analistul Aurelian Dochia.

Fondul garantează atât depozitele firmelor mici şi mijlocii, cât şipe cele ale populaţiei la băncile locale, cu excepţia celor carefuncţionează în regim de sucursală, în limita a 100.000 de euro,plafonul fiind dublat în acest an. Pentru depozitele care de­păşesc100.000 de euro a fost creat fondul pentru despăgubirea persoanelorpreju­di­ciate în cursul administrării speciale.

Citeşte mai multe despre despăgubirile în cazul falimentului unorbănci pe www.zf.ro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
DESPĂGUBIRI ,
FALIMENT ,
BĂNCI ,
FONDUL DE GARANTARE ,
EURO ,
TEASER
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.