Cine plăteşte pentru vaccinarea populaţiei, primăriile sau Ministerul Sănătăţii? Klaus Iohannis: „Sunt probleme fictive”

  • V. Voiculescu, ”Amenajarea centrelor nu presupune mare lucru”
  • Ministerul Sănătăţii va acoperi plata personalului în centrele de vaccinare
  • UAT-urile vor deconta amenajarea şi funcţionarea
  • La Cluj, amenajarea centrelor costă 3.9 mil. Euro pentru 6 luni
  • La Iaşi, campania de vaccinare costă 5 mil. euro
  • Primarii se plâng că nu au bani pentru construcţia centrelor
  • Doar 200 din 3200 de UAT-uri au bani pentru autofinanţare
1292 afișări
Imaginea articolului Cine plăteşte pentru vaccinarea populaţiei, primăriile sau Ministerul Sănătăţii? Klaus Iohannis: „Sunt probleme fictive”

Primarii s-au înţeles. Nu cu ministrul Sănătăţii, ci cu ministrul de Finanţe. După ce s-au plans că au fost lăsaţi cu ochii în soare de Voiculescu, au găsit alinare la omul cu banii, Alexandru Nazare. Lucrurile s-au tranşat: Sănătatea decontează plata cheltuielilor cu personalul, iar primăriile asigură funcţionarea centrelor. Trei zile s-au certat primarii cu Voiculescu la televizor, pe tema ordonanţei propse de ministrul sănătăţii. Iohannis intervine. Sunt probleme fictive, spune el.

„Nu sunt probleme reale, sunt probleme fictive. Această ordonanţă urmează să fie dată, a fost discutată inclusiv cu primarii nemulţumiţi. Vor primi sprijin de la guvern, medicii vor primi bani, cine va lucra în aceste centre va fi plătit, primarii vor amenaja aceste secţii. Aceste cheltuieli vor fi decontate de guvern”, a declarat Klaus Iohannis.

Primarii o ţin pe a lor. Trebuie modificată ordonanţa propusă de ministerul Sănătăţii. Guvernul trebuie să asigure cheltuielile, pentru că primăriile nu au fondurile necesare.

„Noi rămânem în continuare surprinşi de faptul că Ministerul Sănătăţii nu cunoaşte strategia şi a inclus în OUG prevederi în contradicţie cu strategia de vaccinare. Vrem ca aceste cheltuieli să fie suportate din bugetul central şi Ministerul Sănătăţii să asigure procedura de know-how, cu tot ce înseamnă instruirea personalului şi realizarea procedurii de vaccinare”, spune Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca.

„Cine şi cum plăteşte? Trebuie să spunem un lucru absolut realist, românii plătesc. Problema este cum îşi asumă fiecare instituţie responsabilităţile. Noi i-am cerut domnului ministru să gândească în conţinutul Ordonanţei de Urgenţă şi un mecanism de rambursare a costurilor. Până la urmă noi vom rămâne cu organizarea centrelor, asigurarea utilităţilor, urmând ca elemente legate de activitatea sanitară să fie preluate în exclusivitate de către Ministerul Sănătăţii”, afirmă şi Mihai Chirica, primarul din Iaşi. 

Constantin Toma, primarul oraşului Buzău, afirmă: „Toţi avem aceeaşi părere. Este un an foarte dificil din punct de vedere economic, strângem din ce în ce mai puţini bani. Domnul ministru mi s-a părut foarte disponibil, astfel încât şi această povară dată prin această Ordonanţă de Urgenţă, numai la Buzău însemna aproape 2 milioane de euro.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici