Cine resimte creşterea costurilor la produse? Situaţia din Ucraina ar putea să fie urmată de o criză economică

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru: plănuiesc să angajeze doar până în 10 persoane.

1273 afișări
Imaginea articolului Cine resimte creşterea costurilor la produse? Situaţia din Ucraina ar putea să fie urmată de o criză economică

Sursa foto: Profimedia

Aproximativ 58% dintre companiile mici şi mijlocii din România nu au în plan să angajeze cetăţeni ucraineni în firmele lor, însă 96% dintre cei care sunt deschişi la acest lucru plănuiesc să angajeze doar până în zece persoane, conform unui sondaj realizat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România pe tema impactului conflictului Rusia – Ucraina pentru antreprenorii din România, citat de ZF.

Circa 42% dintre antreprenori intenţionează să angajeze forţă de muncă ucraineană, însă doar 2% dintre aceştia sunt deschişi să angajeze peste 50 de persoane.

CNIPMMR a realizat în perioada 2 – 21 martie un sondaj cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul conflictului Rusia – Ucraina, la care au participat 2.598 de antreprenori. Dintre aceştia, circa 49% au fost microîntreprinderi, iar 28% întreprinderi mici.

Nouă din 10 antreprenori resimt creşterea preţurilor produselor sau serviciilor, iar jumătate dintre aceştia resimt creşteri între 10% şi 30%. Ca urmare a presiunii cauzate de creşterile preţurilor, antreprenorii, în proporţie de 40%, vor creşte preţurile produselor sau serviciilor cu sub 10%, pe când 30% vor creşte între 10% şi 30%.

Majoritatea antreprenorilor se aşteaptă ca situaţia din Ucraina să fie urmată de o criză economică în România, iar 59% dintre antreprenori sunt de părere că intervenţia statului asupra pieţelor economice în această perioadă este necesară. Principalele măsuri directe care trebuie abordate de stat, în opinia antreprenorilor, sunt programe europene sau naţionale pentru dezvoltarea independenţei energetice, fonduri europene sau naţionale pentru investiţii în dezvoltare, investiţii europene sau naţionale de finanţare pentru capacitatea de producţie, programe europene sau naţionale start-up-uri şi alocări europene ori naţionale pentru resurse umane.

Totodată, ei sunt de părere că măsurile indirecte ce trebuie abordate de stat sunt efecte active pentru combaterea creşterii ratei de inflaţie, investiţii publice în infrastructură, energie şi altele, stimularea pieţelor afectate semnificativ de către conflict şi garanţii de stat pentru împrumuturi.

De asemenea, aproape 60% dintre participanţii la studiu au răspuns că vor amâna investiţiile până când situaţia va deveni mai clară. Circa 24% dintre antreprenori se aşteaptă la o scădere a cifrei de afaceri de până la 10%.

Dintre companiile participante la acest studiu, doar 8,4% dintre antreprenori au afaceri directe cu Ucraina şi 3,7% cu Rusia. Dintre cei care au legături economice su cele două state, 62% au spus că au oprit colaborarea odată cu izbucnirea conflictului militar din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici