Cine sunt cei şase români din Topul Forbes al miliardarilor

Şase antreprenori români se află în acest an în topul celor mai bogati oameni din lume realizat de revista americană Forbes, cu averi cuprinse între 1,2 miliarde dolari şi 2,7 miliarde dolari, scrie Ziarul Financiar.

2897 afișări
Imaginea articolului Cine sunt cei şase români din Topul Forbes al miliardarilor

Cine sunt cei şase românii din Topul Forbes al miliardarilor

Cel mai bine clasat român în clasamentul mondial al miliardarilor este Daniel Dineş, fondatorul UiPath, aflat pe pozitia 1.238 din 2.781 de persoane, cu o avere estimată la 2,7 miliarde dolari. UIPath a fost listată în 2021 la New York Stock Exchange şi este evaluată acum la 12 miliarde dolari.

El este urmat de Ion Ţiriac, cu 2,1 miliarde dolari, proprietarul mai multor firme în domeniul bancar, auto, imobiliare şi transporturi, înglobate în Ţiriac Holdings. Fost sportiv, Ion TIriac este şi primul român intrat în topul miliardarilor, în 2007.

Dragoş Pavăl şi Adrian Pavăl, cei doi fraţi din Bacău care au fondat retailerul de materiale de constructii şi DIY Dedeman, au averi estimate la 2 miliarde dolari, respectiv 1,4 miliarde dolari.

În Topul Forbes apar şi Ion Stoica şi Matei Zaharia, doi profesori de la universităti americane care au fondat compania de tehnologie Databricks în SUA.

Ion Stoica este în prezent profesor de informatică la Universitatea Berkeley din California şi co-director al AMPLab, iar Matei Zaharia, co-fondator Databricks, este şi profesor asistent de informatică la Universitatea Stanford. Compania fondată de ei, Databriks, are printre investitori Microsoft şi Amazon, fiind evaluată la 38 miliarde dolari în 2021.

Pentru cei mai bogati oameni din lume, 2023 a fost un an extraordinar. Clasamentul Forbes include 2.781 de miliardari, un număr record, cu 141 de miliardari mai mult decât în ediţia din 2023 şi cu 26 mai mult decât recordul anterior, stabilit în 2021. Super-bogaţii sunt, de asemenea, mai bogaţi ca niciodată, averea lor combinată ajungând la 14.200 de miliarde de dolari - cu 2.000 de miliarde de dolari mai mult decât în urmă cu doar un an şi cu 1.100 de miliarde de dolari peste recordul din 2021.

Potrivit revistei americane, ca şi în cazul economiei în general, banii sunt concentraţi la vârf. Există 14 persoane care au ajuns la averi de 12 cifre. Aceşti câţiva norocoşi valorează în total 2.000 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă că doar 0,5% din cei 2.781 de miliardari din lume deţin 14% din totalul averilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici