Cioloş: Europa a răspuns rapid crizei

Comisarul european Dacian Cioloş a declarat, joi, la Bucureşti, că Europa a răspuns rapid crizei prin stabilizarea sectorului financiar, printr-un plan de refacere economică, dar a adăugat că trebuie trase învăţăminte din ceea ce s-a întâmplat pentru a trece la creştere economică.

23 afișări
Imaginea articolului Cioloş: Europa a răspuns rapid crizei

Cioloş: Europa a răspuns rapid crizei (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Europa a răspuns rapid acestei crize, mai ales prin stabilizarea sectorului financiar, printr-un plan de refacere economică, cu un pachet financiar care a reprezentat peste 1,5% din PIB-ul UE. Sigur, a fost o intervenţie pentru a stopa efectele nefaste ale crizei, care ar fi putut duce la un dezastru economic, însă pornind de aici cred că trebuie să tragem învăţămintele şi să vedem în ce fel putem consolida, putem trece la relansarea creşterii economice şi putem consolida această creştere economică, ţinând cont mai mult de constrângerile pe care le avem în faţă", a spus Cioloş.

Comisarul european a precizat că are în vedere faptul că, "dincolo de necesitatea ca atare a relansării economiei, acest lucru trebuie făcut ţinând cont de modelul social european şi de ambiţiile sociale".

"Această creştere economică trebuie să fie una inclusivă, trebuie să ţinem cont de faptul că lucrăm de multe ori în multe sectoare economice cu resurse naturale care sunt limitate prin definiţie, deci trebuie să avem în vedere şi acest lucru, pentru că nu putem merge cu dezvoltarea unui model economic care nu ţine cont de acest lucru, mai ales că această nouă relansare economică vine şi pe fondul unor probleme legate de schimbările climatice pe care va trebui să le integrăm tot mai mult în modelul economic pe care urmează să-l dezvoltăm", a mai spus Cioloş.

El a adăugat că UE va trebui să vadă "în ce mod poate integra mai bine rezultatele cercetării, dezvoltării, printr-o creştere inteligentă prin care să scurteze perioada necesară pentru a pune în practică rezultate ale cercetării în toate domeniile, practic, de dezvoltare economică, dar şi socială".

"Avem aici o strategie pe care Comisia Europeană a propus-o Consiliului European, o strategie în perspectiva UE 2020, care să se bazeze pe o creştere inteligentă, pe o creştere durabilă şi pe o creştere inclusivă. Pornim de la ideea că această criză economică poate să fie şi o oportunitate în măsura în care vom şti să punem în valoare atuurile UE - o organizare economică, politică, socială cum o vrem, probabil unică în lume, dar care ar putea să pună în valoare, dincolo de valorile naţionale, de posibilităţile de acţiune naţională, cadrul comunitar", a mai spus Cioloş.

"Comsia Europeană va veni cu propuneri către Consiliu şi Parlament pentru o mai bună coordonare economică pentru ca, pe de-o parte, să evităm situaţii prin care am trecut în ultima perioadă, dar şi pentru a propune instrumente pentru a putea pe de-o parte interveni în situaţii de criză la nivel comunitar, dar mai ales pentru a asigura o mai bună coordonare a instrumentelor de care dispunem pentru relansarea economică. Şi aici colaborarea dintre instituţiile comunitare şi statele membre va fi una capitală", a mai spus Cioloş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici