Cioloş: UE ar putea rambursa cu întârziere statelor subvenţiile agricole plătite de acestea în 2011

Eşecul Uniunii Europene (UE) de a ajunge la un acord privind bugetul pentru anul următor ar putea cauza întârzieri mari la recuperarea de către guverne a fondurilor de miliarde de euro plătite ca subvenţii în cadrul politicii agricole a UE, a declarat comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

28 afișări
Imaginea articolului Cioloş: UE ar putea rambursa cu întârziere statelor subvenţiile agricole plătite de acestea în 2011

Cioloş: UE ar putea rambursa cu întârziere statelor subvenţiile agricole plătite de acestea în 2011 (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Discuţiile la nivelul UE pentru bugetul pe anul următor au intrat în impas în noaptea de luni spre marţi, astfel că în lipsa unei înţelegeri de ultim moment cheltuielile pentru anul următor vor fi limitate la nivelul anului actual, iar plăţile se vor efectua prin 12 tranşe lunare egale, potrivit Reuters.

Statele membre UE plătesc subvenţii agricole de aproximativ 40 de miliarde de euro, care le sunt ulterior rambursate de la bugetul UE.

"Întrucât plăţile directe sunt concentrate la începutul anului, în perioada ianuarie-martie, există riscul ca statele care plătesc în avans fermierilor şi cer rambursarea de la Comisia Europeană să se confrunte cu întârzieri. Ne confruntăm cu riscul unor dificultăţi, dar nu neapărat fermierii vor fi afectaţi în primă fază sau în măsură mai mare", a spus Cioloş într-o conferinţă de presă.

Nu este clar încă dacă statele membre vor efectua plăţi în avans către fermieri, ca de obicei, la începutul lui 2011, dacă devine cert că UE nu poate restitui banii decât mult mai târziu pe parcursul anului.

Unul dintre oficialii Comisiei Europene pentru sectorul agricol a afirmat că este prea devreme pentru speculaţii dacă fermierii din anumite state UE vor fi afectaţi de întârzierea subvenţiilor, adăugând că spera ca Parlamentul European şi statele memebre să ajungă la un acord până la finele anului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici