Circa 90% din firme îşi plătesc la timp obligaţiile bugetare

Aproximativ 90% din contribuabili îşi plătesc în termen obligaţiile la buget, comparativ cu un procent de numai 66% la nivelul anului 2005, a declarat, joi, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu.

20 afișări
Imaginea articolului Circa 90% din firme îşi plătesc la timp obligaţiile bugetare

Daniel Chitoiu, preşedinte ANAF (Imagine: Mediafax Foto)

El a arătat că în prezent încă 8-10% din contribuabili fac evaziune fiscală, în special în domeniile unde impozitele reprezintă o pondere semnificativă din valoarea produselor, cum este cazul mărfurilor accizabile.

Preşedintele ANAF a arătat că în perioada în care s-a aflat la conducerea instituţiei a încercat să introducă în România modelul spaniol de administrare fiscală, această ţară fiind pe locul al treilea în lume în ceea ce priveşte gradul de conformare voluntară la plată, cu o pondere de 98%.

Una dintre problemele care persistă, în ciuda îmbunătăţirii colectării, se manifestă în domeniul rambursărilor de TVA, unde întârzierile sunt şi de două luni în unele sectoare din Capitală.

Pe de altă parte, Chiţoiu a arătat că, odată cu îmbunătăţirea comportamentului contribuabilor, ANAF s-a concentrat şi pe transparenţa şi corectitudinea actului de control. "Am încercat să elimin controalele la comandă şi abuzul în control. Încă nu am reuşit în totalitate. Mai am şi acum informaţii despre astfel de cazuri", a spus Chiţoiu.

El a adăugat că încercările de a fluidiza plata obligaţiilor s-au concretizat şi prin mai multe aplicaţii online, arătând însă că declaraţiile privind obligaţiile fiscale prin intermediul internetului sunt folosite doar de 2% din populaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici