Clasa politică tulbură din nou apele pentru leu

Riscul politic în cazul României a revenit în atenţia analiştilor, iar euro a urcat deja pe piaţa valutară până la aproape 4,3 lei, cel mai ridicat nivel al ultimelor două luni, după ce remanierea a şase miniştri săptămâna trecută nu a stins discuţiile privind demiterea actualului guvern.

20 afișări
Imaginea articolului Clasa politică tulbură din nou apele pentru leu

Clasa politică tulbură din nou apele pentru leu (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Disputele de pe scena politică se suprapun peste o nouă deteriorare a sentimentului jucătorilor pe plan internaţional, venind într-un moment în care s-au reaprins temerile privind încetinirea marilor economii şi posibile accentuări ale problemelor statelor puternic îndatorate din Europa.

"Dacă stabilitatea financiară primează (în viziunea BNR - n. red.), ar trebui să ţină cursul cât mai stabil, pentru că o depreciere ar pune presiune mare pe rambursarea creditelor în valută.

Dar dacă vrei să găseşti o cale prin care să stimulezi economia din zona monetară, poţi fie să vii cu politici extrem de laxe pe partea de dobânzi, fie în zona de curs să stimulezi oarecum exportul. Situaţia este însă foarte complicată, pentru că poza guvernamentală este în mişcare, iar în zona fiscală nu este destul de clar dacă ajustarea TVA va avea efecte reale asupra veniturilor bugetare", spune Dorin Badea, directorul trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank. În aceste condiŢii, toamna ar putea aduce din nou o perioadă de turbulenţe pentru leu. În scenariile pesimiste euro urcă la 4,4-4,5 lei la sfârşitul anului, pe fondul accentuării instabilităţii politice, care ar culmina, ca şi în toamna lui 2009, cu demiterea guvernului.

Citeşte mai multe despre cursul valutar pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici