Clinton: SUA nu au încă o poziţie oficială privind susţinerea unuia dintre candidaţii la şefia FM

Secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat joi, la Paris, că Statele Unite nu au încă o poziţie oficială referitoare la susţinerea uneia dintre candidaturile la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI), dar apreciază, neoficial, că femeile pot ocupa funcţii importante.

Urmărește
3 afișări

"Statele Unite nu au încă o poziţie în favoarea unei candidaturi", a spus Clinton, întrebată în legătură cu o posibilă susţinere a ministrului francez de Finanţe Christine Lagarde, transmite AFP.

SUA evaluează diferiţii candidaţi, înainte de a anunţa care este cel preferat, a adăugat Clinton la o conferinţă de presă susţinută la închiderea forumului care a marcat 50 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE).

"Neoficial, suntem favorabili femeilor calificate şi experimentate, care pot conduce instituţii de importanţă majoră, precum Fondul Monetar Internaţional", a spus oficialul american.

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a declarat miercuri, la Washington, că printre candidaţii declaraţi, pentru conducerea FMI, mexicanul Agustin Carstens şi franţuzoaica Christine Lagarde sunt amândoi "foarte potriviţi".

FMI a fost condus de un european încă de la înfiinţarea sa, după al doilea război mondial, potrivit unei reguli tacite prin care preşedinţia Băncii Mondiale revine Statelor Unite.

Statele emergente revendică însă şefia Fondului, argumentând importanţa lor crescută în economia mondială.

Ministrul indian de Finanţe a declarat, joi, că este în contact cu omologii săi din mai multe ţări emergente, în vederea susţinerii unui candidat comun la şefia FMI.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici