CNVM a sancţionat-o pe Anca Dumitru, deoarece BVB nu a făcut o analiză la cererea Comisiei

CNVM a sancţionat-o cu avertisment pe Anca Dumitru, directorul general al BVB, întrucât operatorul de piaţă nu a răspuns solicitărilor Comisiei cu privire la analizarea unor tranzacţii cu acţiuni SPIT Bucovina (SPTU) din 2007 şi constatarea unor posibile încălcări ale reglementărilor bursiere.

91 afișări
Imaginea articolului CNVM a sancţionat-o pe Anca Dumitru, deoarece BVB nu a făcut o analiză la cererea Comisiei

CNVM a sancţionat-o pe Anca Dumitru, deoarece BVB nu a făcut o analiză la cererea Comisiei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

CNVM a solicitat în luna februarie BVB un punct de vedere cu privire la tranzacţiile cu acţiuni SPIT Bucovina Suceava efectuate în perioada 21 iunie - 13 august 2007.

"Vă solicităm să analizaţi modalitatea în care aceste tranzacţii s-au derulat şi să ne comunicaţi, în cel mai scurt timp posibil, dacă în cadrul procesului de monitorizare a tranzacţiilor respective au fost constatate încălcări ale reglementărilor bursiere în vigoare la momentul respectiv", se spunea în solicitarea CNVM.

Bursa a transmis Comisiei un răspuns în care preciza că până la finele lunii februarie la secretariatul BVB nu a fost înregistrată nicio sesizare cu privire la posibilele fapte ilicite prevăzute în reglementările bursiere în vigoare în perioada realizării respectivelor tranzacţii.

De asemenea, BVB a menţionat că în luna iunie a anului 2007 acţiunile SPIT Bucovina au fost tranzacţionate fără a li se aplica o limită de variaţie a preţului.

Totuşi, Comisia a considerat că BVB nu a răspuns solicitărilor formulate cu privire la analizarea tranzacţiilor cu acţiunile respective şi la constatarea unor posibile încălcări ale reglementărilor bursiere.

Prin urmare, CNVM a sancţionat-o cu avertisment pe Anca Dumitru.

"Pericolul social al faptelor reţinute constă în faptul că prin conduita adoptată au fost afectate direct activităţile curente al autorităţii (în speţă, modul de investigare a tranzacţiilor cu acţiuni SPIT Bucovina), acţiuni ce pot altera deciziile de autoritate", se spune într-o decizie a Comisiei.

Dumitru a fost sancţionată la 25 mai şi a făcut contestatie la decizia CNVM, însă Comisia a respins contestaţia.

Ea a menţionat în contestaţia formulată că sancţionarea sa este neîntemeiată pentru că BVB a executat obligaţiile legale care îi revin în legătură cu solicitarea din februarie a CNVM.

În plus, Dumitru a spus că BVB nu are calitatea juridică pentru emiterea de analize, puncte de vedere sau opinii în legătură cu fapte sau acte săvârşite de investitori şi brokeri.

Totodată, conducerea BVB a susţinut că toate pârghiile procedurale aflate la îndemâna operatorului de piaţă sunt inactivate prin prescripţia răspunderii bursiere la un interval de circa 32 de luni de la perioada analizată de CNVM.

"Conduita atribuită BVB, descrisă în preambulul ordonanţei în cauză (prin care a fost sancţionată cu avertisment - n.r) nu este incriminată drept contravenţie prin niciun act normativ a cărui aplicare se află în administrarea CNVM. Legea 297/2004 (a pieţei de capital - n.r.) nu incriminează drept contravenţie fapta reţinută de CNVM, respectiv fapta unui operator de piaţă de a nu răspunde unor solicitări ale CNVM cu privire la analizarea şi furnizarea de informaţii referitoare la activitatea de tranzacţionarea a acţiunilor unui emitent, în raport de regulile pieţei pe care, în calitate de administrator, este în drept să le supravegheze", a mai afirmat Dumitru în contestaţie.

În perioada în care CNVM a vrut o analiză a tranzacţiilor cu acţiunile SPIT Bucovina, în acţionariatul producătorului de piese şi accesorii pentru autovehicule şi pentru motoare de autovehicule se regăseau omul de afaceri Cătălin Chelu, cu 29,88% din titluri, SIF Moldova (SIF2) - 22,88% şi o persoană fizică Maricel-Ionel Stan - 27,33%.

CNVM i-a solicitat de mai multe ori lui Chelu să lanseze o ofertă de preluare la SPIT Bucovina, întrucât deţinea concertat cu alte persoane peste 33% din titlurile firmei. Chelu nu s-a conformat, însă, cerinţelor Comisiei.

Anca Dumitru este director general al BVB din decembrie 2008, când a preluat conducerea operatorului de piaţă de la Stere Farmache, care a rămas numai preşedinte al Consiliului de Administrare al bursei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici