CNVM le-a interzis şefilor SSIF Broker să mai activeze temporar pe piaţa de capital

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, marţi, timp de două săptămâni activitatea SSIF Broker din Cluj-Napoca (BRK), după ce le-a interzis directorului general, Petru Prunea, şi directorului general adjunct, Adrian Ceucă, să mai activeze pe piaţa de capital timp de cinci ani, respectiv trei ani, în urma unui control al instituţiei la firma de brokeraj.

115 afișări
Imaginea articolului CNVM le-a interzis şefilor SSIF Broker să mai activeze temporar pe piaţa de capital

CNVM le-a interzis şefilor SSIF Broker să mai activeze temporar pe piaţa de capital

Activitatea firmei este suspendată până la înlocuirea celor doi directori.

CNVM l-a amendat pe Prunea cu 25.000 de lei, iar pe Ceucă cu 10.000 de lei.

De asemenea, Comisia l-a sancţionat şi pe reprezentantul departamentului de control intern al SSIF Broker, Adina Maria Moldovan, căreia i-a interzis să mai activeze pe piaţa de capital timp de trei ani. Ea a fost amendată şi cu 15.000 de lei.

CNVM a amendat, totodată, firma cu 723.679 de lei, valoare reprezentând 0,5% din capitalul social al SSIF Broker. Comisia a retras şi autorizaţiile de funcţionare ale sucursalelor SSIF Broker din Deva şi Baia Mare, pentru încălcarea legislaţiei pieţei de capital.

Instituţia a derulat un control la firma de brokeraj după ce în ianuarie a fost descoperită o fraudă la sucursala din Deva a SSIF Broker, în valoare de 870.000 lei.

Problemele de la SSIF Broker i-au determinat pe unii dintre acţionarii firmei să îl înlocuiască pe Prunea din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Noul preşedinte este Anton Ionescu.

SSIF Broker are un capital social de 144,7 milioane lei, divizat în 289,4 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,5 lei.

Cel mai mare pachet de acţiuni, respectiv 8,22%, este deţinut de Ioan Cârţiş, iar firma de construcţii Intervalco din Baia Mare are o participaţie de 6,18%, în timp ce Prunea are 3,5% din titluri. Preşedintele CA, Anton Ionescu, deţine 4,16% din titluri.

Titlurile SSIF Broker sunt listate la prima categorie a Bursei, iar ultimul transfer a avut loc joi, 9 aprilie, la un preţ de 0,205 lei/acţiune, în creştere cu 0,99% faţă de închiderea precedentă. La această cotaţie, capitalizarea firmei se ridică la 59,3 milioane lei.

Citeşte şi:

SSIF Broker: Măsurile luate de CNVM sunt exagerate

CNVM suspendă pentru două săptămâni activitatea SSIF Broker

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici