Combinatul Sidex Galaţi ar putea fi preluat de JSW Steel de la ArcelorMittal - presă

Cel mai mare producător de oţel din India, JSW Steel, este aşteptat să lanseze o ofertă pentru combinatul ArcelorMittal Galaţi, din România, au declarat vineri mai multe surse apropiate negocierilor, citate de Reuters.

791 afișări
Imaginea articolului Combinatul Sidex Galaţi ar putea fi preluat de JSW Steel de la ArcelorMittal - presă

Combinatul Sidex Galaţi ar putea fi preluat de JSW Steel de la ArcelorMittal - presă

ArcelorMittal, cel mai mare producător de oţeluri din lume, este obligat să pună în vânzare şase active europene, printre care şi fostul Sidex Galaţi, pentru a obţine aprobarea autorităţilor de concurenţă din UE la achiziţionarea fabricii italiene Ilva.

Analiştii băncii de investiţii Jefferies, citaţi de Reuters, estimează că valoarea combinată a activelor scoase de ArcelorMittal la vânzare este cuprinsă între 752 şi 940 de milioane de dolari, iar cel mai mare dintre aceste active este unitatea de la Galaţi.

Potrivit surselor Reuters, Bank of America-Merrill Lynch se va ocupa de această vânzare, pe care intenţionează să o finalizeze până la sfârşitul anului 2018.

De cealaltă parte, JSW Steel doreşte să-şi extindă capacitatea de producţie a oţelului în afara Indiei cu 10 milioane de tone pe an.

Anterior, surse din industrie au relatat că Marcegaglia şi Metinvest ar fi planificat o ofertă comună pentru fostul Sidex Galaţi, dar un purtător de cuvânt al Metinvest a declarat pentru Reuters că fabricantul de oţel va licita singur. „Nu luăm în calcul parteneriate sau consorţii. Metinvest este un grup puternic, capabil financiar să participe în mod independent la licitaţia pentru oricare dintre activele propuse de ArcelorMittal”, a spus purtătorul de cuvânt al Metinvest.

La sfârşitul lunii aprilie, vicepremierul român Viorel Ştefan a declarat că după ce ArcelorMittal va vinde combinatul siderurgic de la Galaţi producţia va creşte, nu se va restrânge, pentru a se respecta regulile europene de concurenţă. „Sidex face parte dintr-un pachet mai mare format din 7 combinate, din care 6 vor trebui preluate de un singur investitor. Tranzacţia va fi monitorizată astfel încât să urmeze o creştere de producţie la aceste combinate, nu o restrângere, pentru că altfel ar rezulta efecte nedorite în materie de concurenţă pe piaţa laminatelor la cald şi la rece. Cesiunea nu se va putea face decât cu acordul explicit al statului român”, a declarat Viorel Ştefan.

„Va exista şi o monitorizare post-tranzacţie (n.n.- după vânzarea Sidex), pe 5-10 ani, pentru că se vor lua toate garanţiile necesare creşterii afacerii, şi nu restrângerii acesteia, la toate unităţile preluate”, a precizat vicepremierul.

Combinatul gălăţean se află pe lista cu unităţi pe care compania ArcelorMittal este dispusă să le vândă pentru a nu încălca regulile legii concurenţei şi cele privind monopolul.

„În cadrul analizei curente a Comisiei Europene privind achiziţia unităţii Ilva (Italia) - a înaintat o propunere de pachet de separare care să răspundă preocupărilor pe care Comisia le-a ridicat în timpul verificărilor. Pachetul de separare propus include următoarele active: ArcelorMittal Piombino (singura linie de zincare din Italia), ArcelorMittal Galaţi România, ArcelorMittal Skopje Macedonia, ArcelorMittal Ostrava Republica Cehă, ArcelorMittal Dudelange Luxemburg, Liniile de zincare nr. 4 şi 5 de la Flemalle; decaparea, linile de laminare la rece şi ambalaje metalice acoperite din Tilleur, toate acestea din Liège, Belgia”, se arată într-un comunicat transmis în aprilie de ArcelorMittal.

ArcelorMittal este lider mondial în industria oţelului şi activităţi miniere, cu prezenţă în 60 de ţări şi amprentă industrială în 19 ţări. În 2017, ArcelorMittal a înregistrat o cifră de afaceri de 68,7 miliarde de dolari şi o producţie de oţel de 93,1 milioane de tone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici