Comcast a învins Fox în licitaţia pentru preluarea Sky, cu o ofertă de 40 de miliarde de dolari

Compania americană Comcast a învins, cu o ofertă de aproape 40 de miliarde de dolari, 21st Century Fox, deţinută de magnatul Rupert Murdoch, în licitaţia pentru preluarea Sky Plc, iar tranzacţia urmează să fie supusă aprobării acţionarilor grupului pay-TV britanic, potrivit Reuters.

587 afișări
Imaginea articolului Comcast a învins Fox în licitaţia pentru preluarea Sky, cu o ofertă de 40 de miliarde de dolari

British Sky Broadcasting Group - BSkyB operează în Austria, Germania, Irlanda şi Italia, în afară de Marea Britanie. Are 22,5 milioane de abonaţi şi, printre altele, difuzează meciurile din Premier League şi serialul "Urzeala Tronurilor/ Game of Thrones".

Bătălia pentru cea mai mare companie pay-TV din Marea Britanie, purtată de-a lungul ultimelor luni, reflectă modificări majore în industria de divertisment mondială.

Cele mai mari grupuri de media din lume, Comcast, Fox şi Disney, au fost angrenate într-o luptă pentru tranzacţii de mai multe zeci de miliarde de dolari, pentru a putea concura cu platformele online Netflix şi Amazon.

În vara anului trecut, Bob Iger, CEO al Disney, a vorbit cu Murdoch despre achiziţia Fox şi a făcut o primă ofertă în decembrie 2017, în timp ce Comcast şi-a exprimat disponibilităţile financiare în primăvară. Totuşi, în iulie, Comcast a anunţat că se retrage din cursa pentru 21st Century Fox, pentru a se concentra pe tranzacţia privind Sky.

Ambiţia lui Rupert Murdoch a fost de a prelua total Sky (Fox deţine deja 39% din acţiunile la grupul pay-TV britanic), pentru a-şi eficientiza poziţia pe piaţa media.

La rândul său, Comcast a fost interesată de achiziţia Sky, iar, în august, autorităţile din domeniu din Marea Britanie au decis organizarea unei licitaţii.

Astfel, pentru preluarea Sky au licitat Fox (care va fi preluată de Disney) şi Comcast, aceasta din urmă câştigând licitaţia cu oferta de 30,6 miliarde de lire sterline (40 de miliarde de dolari).

Tranzacţia va permite Comcast să se poziţioneze mai eficient în faţa rivalilor Amazon, Disney şi Netflix, care au investit sume uriaşe în industria de divertisment.

Publicaţia The Wall Street Journal notează că, deşi în urma acestei tranzacţii Comcast are de câştigat un număr mare de noi clienţi internaţionali, preţul plătit pentru Sky a urcat mult prea mult faţă de cât fusese dispusă compania să ofere în urmă cu câteva luni, respectiv 34 de miliarde de dolari.

Nu în ultimul rând, este o pierdere pentru Disney, care lucrează la lansarea propriului serviciu de streaming. Rămâne de văzut dacă Disney va dori să păstreze cele 39% din acţiunile în Sky pe care le va obţine prin preluarea 21st Century Fox.

Compania 21st Century Fox va fi cumpărată de Disney, pentru 71,3 miliarde de dolari, decizia fiind aprobată de acţionarii celor două grupuri la sfârşitul lunii iulie. În cadrul tranzacţiei vor fi preluate, printre altele, studiourile de film şi televiziune Twentieth Century Fox, cele 30% din acţiuni la serviciul de streaming Hulu (deţinut parţial de Comcast şi Time Warner) - obţinând astfel controlul majoritar al unui competitor al platformei Netflix -, Star India, reţelele TV FX şi National Geographic. De asemenea, tranzacţia oferă control asupra unui catalog uriaş de producţii de succes, precum "Star Wars", "Avatar", "Deadpool" şi "The Simpsons".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici