COMENTARIU: Doi melci îl contrazic pe Iohannis: „Construcţia autostrăzilor e mai lentă decât viteza noastră”

Afirmaţia dlui preşedinte Klaus Iohannis că în România s-au construit autostrăzi „în ritm de melc” m-a determinat să caut date ştiinţifice privind viteza melcului, pentru a vedea dacă această comparaţie este, vorba lui, „sustenabilă”. Surprizele găsite pe net se ţin lanţ şi mă grăbesc să le relatez.

2443 afişări

Imaginea articolului COMENTARIU: Doi melci îl contrazic pe Iohannis: „Construcţia autostrăzilor e mai lentă decât viteza noastră”

COM Doi melci îl contrazic pe Iohannis: „Construcţia autostrăzilor e mai lentă decât viteza noastră”

În primul rând, trebuie menţionat că datele statistice oficiale arată o viteză medie de construcţie a autostrăzilor de 43 de metri pe zi în 2017 (16 kilometri în 365 de zile ale anului trecut) sau de 66,7 metri pe zi în ultimii 28 de ani, mai exact în perioada 1 ianuarie 1990 - 31 decembrie 2017 (683 de kilometri în 10.227 de zile).

În al doilea rând, şi aici e-aici!, vitezele medii de înaintare ale melcilor oscilează între 139 şi 204 metri pe zi, potrivit datelor disponibile pe mai multe site-uri specializate în analiza comportamentului animalelor. Practic, melcii sunt mult mai rapizi, în mersul lor, decât construcţia de autostrăzi din România.

Melcul Archie, spre exemplu, se poate lăuda cu recordul mondial de viteză de 0,0085 kilometri pe oră, înregistrat în cadrul unui concurs oficial desfăşurat la Londra. La un calcul simplu, observăm că acest recorder a avut viteza - medie statistică, desigur - echivalentă cu 204 metri pe zi. De cel puţin patru ori mai mare, adică, decât viteza de construcţie a autostrăzilor din România, calificată de dl Iohannis ca fiind „ritm de melc”.

Alt exemplu este Melcul de Livadă - ăsta-i de pe-aici, de-al nostru -, care este consemnat în analizele ştiinţifice cu incredibila viteză de 0,0058 de kilometri pe oră. Adică 139,7 metri pe zi. De cel puţin trei ori mai mare, deci, decât „ritmul de melc” de 43 de metri pe zi la construcţia de autostrăzi din România în 2017 şi de cel puţin două ori mai mare decât „ritmul de melc” de 66,7 metri pe zi la construcţia de autostrăzi din România ultimilor 28 de ani (!)

Desigur, Archie şi cu Melcul de Livadă nu se vor mâhni din cauză că vitezele lor apreciabile de croazieră au fost - în mod nefericit - asemănate cu ritmul lent al construcţiei de autostrăzi din România, dar poate ar trebui ca oficialii noştri să fie mai atenţi când se lansează în astfel de declaraţii.

Interesant este, în fine, că Master Planul General de Transport prevede finalizarea a 1.300 de kilometri de autostrăzi până în 2030, lucru care ar presupune o viteză de construcţie de peste 240 de metri pe zi, ceea ce într-adevăr s-ar putea să depăşească viteza melcului (sau, cel puţin, a melcilor arătaţi mai sus). MEDIAFAX va prezenta în curând o analiză detaliată a acestor prevederi.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
AUTOSTRĂZI ,
INFRASTRUCTURĂ ,
CONSTRUCŢII
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.