Comerţul cu alcool şi tutun în duty-free va fi interzis în 45 zile

Firmele care comercializează mărfuri în regim duty-free sunt obligate să lichideze stocurile de băuturi spirtoase şi produse din tutun în termen de 45 zile, termen la finalul căruia comerţul cu aceste mărfuri va fi interzis, exceptate fiind doar anumite produse, precum berea, bijuteriile, alimentele.

215 afișări
Imaginea articolului Comerţul cu alcool şi tutun în duty-free va fi interzis în 45 zile

Comerţul cu alcool şi tutun în duty-free va fi interzis în 45 zile (Imagine: Mediafax Foto)

Comerţul de alcool şi tutun în regim duty-free a fost interzis printr-un ordin al ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la sfârşitul săptămânii trecute.

"În termen de 45 zile de la data intrării în vigoare a ordinului, operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activitatea de comercializare de mărfuri în regim duty-free vor lua măsuri în vederea lichidării stocurilor de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri şi alte băuturi spirtoase şi produse din tutun din magazinele duty-free autorizate, astfel încât la expirarea acestui termen să nu se mai comercializeze prin magazinele duty-free autorizate astfel de produse", se arată în ordinul ministrului Finanţelor, intrat în vigoare la 12 februarie 2010.

Actul interzice totodată, începând cu data de 12 februarie, transferul între magazinele duty-free aparţinând aceluiaşi operator economic de băuturi distilate, rachiuri, lichioruri, alte băuturi spirtoase şi produse din tutun.

Lista mărfurilor care mai pot fi comercializate în regim duty-free:

- bere- băuturile răcoritoare

- bijuteriile

- produse alimentare

- produse electrocasnice

- electronice

- digitale

- parfumuri

- accesoriile pentru birou

- apa minerală

- aparate de fotografiat şi de calcul de mici dimensiuni

- articole de sport şi de voiaj

- articole din blană şi piele naturală

- articole din cristal

- porţelan

- lemn

- metal (exclusiv mobilă)

- articole optice

- artizanat

- cartele telefonice

- casete video şi audio

- DVD-uri

- cărţi

- reviste şi ziare

- ceasuri

- brichete

- instrumente muzicale

- jucării

- programe software

- săpunuri

- tablouri

Prin magazine duty-free pot fi vândute în continuare şi vinuri, vermuturi şi alte băuturi fermentate.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în urmă cu zece zile, că Guvernul a autorizat ministerele implicate să redacteze actul normativ prin care să fie restricţionată vânzarea de ţigări şi băuturi alcoolice în magazinele duty-free, pentru a limita traficul de contrabandă cu astfel de produse.

Comerţul duty-free a fost discutat de Guvern şi la sfârşitul anului trecut, varianta analizată atunci fiind introducerea de limite cantitative la produsele de tutun şi alcool care pot fi vândute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal şi fără accize, cu scopul de a reduce evaziunea fiscală şi a creşte veniturile bugetare obţinute din comercializarea mărfurilor.

Legislaţia în vigoare stabileşte că mărfurile duty-free sunt comercializate în "cantităţi uzuale" comerţului cu amănuntul, destinate consumului individual sau familial", fără să fie clar limitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici