Comisia Europeană a lansat o investigaţie antitrust împotriva Gaz de France

Comisia Europeană (CE) a lansat o investigaţie antitrust împotriva grupului francez de utilităţi Gaz de France (GDF), în cadrul unei campanii prin care încearcă să impună deschiderea pieţei energetice europene faţă de concurenţă.

20 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a lansat o investigaţie antitrust împotriva Gaz de France

Comisia Europeană a lansat o investigaţie antitrust împotriva Gaz de France (Imagine: Mediafax Foto)

"Investigaţia Comisiei se concentrează pe comportamentul care ar putea reduce concurenţa pe piaţa furnizorilor de gaze din Franţa", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.

Compania GDF a reacţionat la anunţul CE, susţinând că este încrezătoare în faptul că grupurile concurente nu au avut acces pe criterii discriminatorii la reţelele sale.

"Gaz de France, încrezătoare în comportamentul său în acest domeniu, va colabora în totalitate cu Comisia Europeană în această anchetă", se arată într-un comunicat al companiei.

Companiile concurente au avut acces la diverse sisteme deţinute de GDF, sau de subsidiarele grupului, în condiţii transparente şi nediscriminatorii, au mai spus reprezentanţii GDF.

CE a lansat investigaţia în urma controalelor efectuate în 2006 la sediile din Franţa ale companiei.

Executivul de la Bruxelles este implicat într-un conflict cu Franţa şi Germania referitor la divizarea marilor grupuri energetice pentru separarea operaţiunilor de producţie de cele de distribuţie, pentru a facilita concurenţa şi reducerea preţurilor.

Potrivit Comisiei, este posibil ca GDF să fi blocat concurenţa în sectorul distribuţiei prin rezervarea pe termen lung a capacităţilor de transport, o serie de acorduri privind importurile, dar şi prin investiţiile insuficiente în infrastructura necesară importurilor.

Numărul furnizorilor care au semnat acorduri pentru utilizarea reţelei de gaze a GRT, divizia de transport a GDF, s-a dublat în ultimele 18 luni la 44, iar cantitatea tranzacţionată anul trecut a fost de 120 de terawaţi, în urcare cu 65% faţă de nivelul din 2006, a anunţat săptămâna trecută grupul francez.

GDF a adăugat că firmele concurente ar fi putut înainta plângeri la autoritatea de reglementare din domeniul energetic, CRE, dar niciunul nu a luat această măsură.

CE a precizat că nu a stabilit un termen limită pentru finalizarea investigaţiei, care nu implică existenţa unor dovezi de încălcare a reglementărilor comunitare.

Companiile care au încălcat reglementările europene antitrust riscă plata unor amenzi semnificative şi obligativitatea de a-şi modifica practicile de afaceri.

Comisia a propus, iniţial, separarea operaţiunilor de producţie de cele de distribuţie ale grupurilor E.ON şi RWE din Germania şi EDF şi GDF din Franţa.

Un grup de opt state, condus de Franţa şi Germania, a propus o soluţie alternativă, potrivit căreia companiile de utilităţi pot păstra dreptul de proprietate asupra reţelelor, care să fie însă administrate independent, sub supraveghere strictă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici