Comisia Europeană a virat a doua tranşă a împrumutului către România - Mediafax

Comisia Europeană a virat a doua tranşă a împrumutului către România

Comisia Europeană (CE) a virat, joi, suma de un miliard de euro în contul Trezoreriei, reprezentând a doua tranşă din împrumutul acordat României, în valoare totală de 5 miliarde de euro.

51 afişări
Imaginea articolului Comisia Europeană a virat a doua tranşă a împrumutului către România

Comisia Europeană a virat a doua tranşă a împrumutului către România

Executivul UE notează că acordarea celei de-a doua tranşe cătreRomânia vine după o evaluare pozitivă a Comisiei cu privire laimplementarea de către autorităţile române a condiţiilor agreate înmemorandumul tehnic de înţelegere.

"Sunt fericit să anunţ că România s-a conformat cu condiţiile depolitică impuse pentru acordarea celei de-a doua tranşe. Asistenţafinanciară acordată de Uniunea Europeană, FMI şi alte instituţiifinanciare internaţionale a ajutat România să treacă peste parteacea mai grea a crizei economice şi financiare", a declarat, într-uncomunicat, comisarul european pentru Afaceri Monetare şi Economice,Olli Rehn.

El a menţionat că este nevoie ca progresele realizate în sensulconsolidării fiscale să fie însoţite de reforme structurale,inclusiv de adoptarea şi implementarea legii responsabilităţiifiscale şi a legislaţiei revizuite privind pensiile.

CE arată că Uniunea Europeană aşteaptă ca România săimplementeze reformele pentru îndeplinirea condiţiilor necesareacordării următoarelor tranşe, care sunt stabilite în memorandumultehnic de înţelegere şi prin memorandumul suplimentar, semnat înfebruarie.

"Memorandumul suplimentar reflectă angajamentul continuu alautorităţilor române de a implementa cu rigurozitate programul destabilitate macro-financiar agreat şi de a adopta reformestructurale, fiscale şi pentru piaţa financiară într-o manierăoportună", se mai spune în comunicatul CE.

Executivul UE notează că aceste acţiuni sunt necesare pentruîmbunătăţire perspectivelor pe termen mediu privind creştereaeconomică şi crearea de locuri de muncă, permiţând diminuareadezechilibrelor care au înrăutăţit efectele crizei şi realizaeaprocesului de convergenţă.

Consiliul miniştrilor de Finanţe ai statelor UE - ECOFIN aaprobat, în luna februarie, virarea celei de-a doua tranşe cătreRomânia.

O misiune comună a Fondului Monetar Internaţional şi a ComisieiEuropene s-a aflat la Bucureşti în luna ianuarie pentru a doua şi atreia evaluare a acordului stand-by încheiat cu România. La finalulvizitei, reprezentantul CE, Fabienne Ilzkovitz, a afirmat căexecutivul european va elibera următoarea tranşă de un miliard deeuro pentru România în luna martie.

Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, afost acordată în luna iulie.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliardeeuro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, UniuneaEuropeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.Tranşele a treia şi a patra de la FMI, în sumă de aproximativ 2,4miliarde euro, au fost virate României la sfârşitul luniifebruarie.

Din acordul cu instituţiile financiare internaţionale, România aatras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici