Comisia Europeană avertizează: Spania şi Slovenia au riscuri economice excesive. Dezechilibrele trebuie eliminate

Comisia Europeană a avertizat miercuri că există riscuri excesive la adresa solidităţii economice în Spania şi Slovenia şi cere ambelor guverne să ia măsuri urgente pentru prevenirea extinderii crizei din zona euro.

194 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană avertizează: Spania şi Slovenia au riscuri economice excesive. Dezechilibrele trebuie eliminate

Comisia Europeană avertizează: Spania şi Slovenia au riscuri economice excesive. Dezechilibrele trebuie eliminate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Băncile slovene vor avea probabil nevoie de capital suplimentar, întrucât companiile supraîndatorate au probleme să returneze creditele din cauza recesiunii, a arătat Comisia, potrivit căreia şi Spania este împovărată de datorii publice şi private, informează Bloomberg.

Slovenia a devenit o ţină a pieţelor financiare, din cauza problemelor băncilor, iar cererea scăzută la o vânzare de obligaţiuni organizată marţi arată aşteptările investitorilor că ţara va solicita un program de bailout.

Spania foloseşte deja un ajutor european pentru sistemul bancar.

"Blocajul politic şi problemele juridice au împiedicat Slovenia să îşi rezolve corect dezachilibrele, ceea ce îi amplifică vulnerabilitatea într-o perioadă dificilă pentru finanţarea statelor în Europa", se arată într-un raport al Comisiei Europene.

Ambele state au termen până pe 29 mari să ia măsuri de reformă, altfel riscă să fie penalizate conform unei proceduri adoptate în urmă cu un an la nivel european, referitoare la dezechilibrele macroeconomice.

Comisia Europeană a identificat probleme de mai mică amploare în alte 11 state, respectiv Belgia, Finlanda, Franţa, Italia, Malta şi Olanda, din zona euro, şi Bulgaria, Danemarca, Ungaria, Suedia şi Marea Britanie.

Toate aceste ţări sunt solicitate să ajusteze politicile economice, dar niciuna nu a fost ameninţată cu o procedură disciplinară care ar putea conduce la amenzi.

"Analiza este un semnal de trezire pentru mai multe state membre, să ia măsuri decisive pentru restaurarea competitivităţii”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn.

Recomandările CE vor arăta dacă autorităţile europene vor reuşi să o ia înaintea crizei economice şi fiscale sau vor rămâne din nou cu un pas în urmă, în anticiparea viitoarei ţări care va suporta pedeapsa pieţei financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici