Comisia Europeană: Costurile cu personalul bugetar au scăzut mai rapid, dar investiţiile vor fi sub aşteptări

Cheltuielile de capital de la buget, care curpind majoritatea investiţiilor, vor înregistra în 2011 o creştere mai modestă decât se estima iniţial, apreciază Comisia Europeană, notând în schimb că Guvernul a reuşit economii peste aşteptări prin reducerea mai rapidă a personalului din sectorul public

146 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Costurile cu personalul bugetar au scăzut mai rapid, dar investiţiile vor fi sub aşteptări

Comisia Europeană: Costurile cu personalul bugetar au scăzut mai rapid, dar investiţiile vor fi sub aşteptări (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CE estimează un deficit bugetar de 4,9% din PIB pentru acest an pe metodologia ESA, care include pierderile companiilor de stat, faţă de 6,9% din PIB în 2010, potrivit prognozei economice de toamnă a executivului european.

CE anticipează că veniturile totale ale statului vor creşte pe ansamblul acestui an comparativ cu nivelul din 2010, deşi au dat semne de "subperformanţă" în iulie şi august.

Veniturile din TVA şi accize au fost peste aşteptări în primul semestru, datorită unei mai bune colectări, însă au dezamăgit în execuţia bugetară de la sfârşitul lunii august.

Veniturile nefiscale au fost de asemenea sub estimări, dar ceilalţi indicatori evoluează în linie cu aşteptările, notează CE.

Pe partea de cheltuieli, economiile sunt peste aşteptări datorită performanţelor mai bune ale costurilor cu personalul, în urma unei reduceri mai rapide decât se anticipa a numărului angajaţilor din sectorul public, se spune în raportul CE.

Cheltuielile de capital au fost de asemenea sub estimări în primele opt luni ale anului şi vor înregistra, pe ansamblul întregului an, o creştere mai modestă faţă de proiecţiile iniţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici