Comisia Europeană oferă fonduri IMM-urilor menite să le protejeze proprietatea intelectuală

Comisia şi Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) au lansat noul Fond pentru IMM-uri al UE, care oferă vouchere IMM-urilor cu sediul în UE pentru a le ajuta să îşi protejeze drepturile de proprietate intelectuală.

211 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană oferă fonduri IMM-urilor  menite să le protejeze proprietatea intelectuală

Acesta este cel de-al doilea Fond pentru IMM-uri al UE, care are rolul de a sprijini IMM-urile în redresarea în urma pandemiei de COVID-19 şi în tranziţia verde şi digitală pentru următorii trei ani (2022-2024).

„Tot ce e mic e frumos, dar dacă IMM-urile vor să se dezvolte sau să ocupe o poziţie de lider în sectorul noilor tehnologii, ele trebuie să îşi protejeze invenţiile şi creaţiile, aşa cum fac marile întreprinderi. Ideile şi cunoştinţele de specialitate noi reprezintă principala valoare adăugată pe care o avem în UE. Prin intermediul acestui fond, dorim să sprijinim IMM-urile să facă faţă acestei perioade deosebite şi să rămână puternice şi inovatoare în deceniile următoare”, a declarat vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a declarat: „Este de la sine înţeles că IMM-urile au fost deosebit de afectate de criza provocată de pandemia de COVID-19. Ele rămân în continuare coloana vertebrală a economiei şi a ecosistemelor noastre. Acest fond va sprijini IMM-urile să îşi valorifice inovaţiile şi creativitatea, iar acest lucru este esenţial pentru ca IMM-urile să se recapitalizeze şi să impulsioneze tranziţia verde şi cea digitală”.

Fondul pentru IMM-uri al UE, cu un buget de 47 de milioane EUR, va oferi următorul sprijin:

- rambursarea a 90 % din taxele percepute de statele membre pentru serviciile de prediagnoză privind proprietatea intelectuală (IP Scan), care oferă o evaluare amplă a nevoilor în materie de proprietate intelectuală ale IMM-ului solicitant, ţinând seama de potenţialul inovator al activelor sale necorporale;
- rambursarea a 75 % din taxele percepute de oficiile pentru proprietate intelectuală (inclusiv oficiile naţionale pentru proprietate intelectuală, Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală şi Oficiul Benelux pentru Proprietate Intelectuală) pentru înregistrarea mărcilor şi a desenelor şi modelelor industriale;
- rambursarea a 50 % din taxele percepute de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale pentru obţinerea protecţiei internaţionale a mărcilor şi a desenelor şi modelelor industriale;
- rambursarea a 50 % din taxele percepute de oficiile naţionale de brevete pentru înregistrarea brevetelor în 2022;
începând cu 2023, ar putea fi acoperite şi alte servicii, de exemplu, rambursarea parţială a costurilor aferente cercetării de anterioritate prealabile depunerii cererii de brevet şi a costurilor aferente cererii de brevet; consultanţă privată în materie de proprietate intelectuală facturată de avocaţi specializaţi în proprietate intelectuală (pentru înregistrarea brevetelor, contracte de licenţă, evaluarea proprietăţii intelectuale, costuri de soluţionare alternativă a litigiilor etc.).

IMM-urile au nevoie de un set flexibil de instrumente privind proprietatea intelectuală şi de finanţare rapidă pentru a-şi proteja inovaţiile. Prin urmare, pentru prima dată, noul Fond pentru IMM-uri al UE acoperă în prezent şi brevetele. Contribuţia financiară a Comisiei, în valoare de 2 milioane euro, va fi dedicată în totalitate serviciilor legate de brevete. De exemplu, un IMM ar putea solicita rambursarea taxei de înregistrare pentru a-şi breveta invenţia într-un stat membru.

EUIPO va gestiona Fondul pentru IMM-uri prin cereri de propuneri. Prima cerere de propuneri este lansată astăzi pe site-ul EUIPO.

Pentru a asigura un tratament echitabil şi egal al potenţialilor beneficiari, precum şi pentru a garanta o gestionare eficientă a acţiunii, cererea de granturi va fi deschisă pe parcursul perioadei 2022-2024. Cererile vor fi examinate şi evaluate pe baza criteriului „primul intrat, primul ieşit”. IMM-urile fără experienţă în domeniul proprietăţii intelectuale sunt încurajate să solicite mai întâi un serviciu de prediagnoză privind proprietatea intelectuală şi numai ulterior celelalte servicii.

În cadrul Zilelor europene ale industriei (8-11 februarie 2022), o sesiune specială va fi dedicată Fondului pentru IMM-uri, în cadrul căreia IMM-urile vor avea posibilitatea să adreseze întrebări experţilor care gestionează fondul şi să primească un ghid practic cu privire la modul de depunere a cererilor pentru diferitele servicii. Sesiunea specială este programată pentru 11 februarie 2022. Ea poate fi urmărită de la distanţă prin abonarea la Zilele europene ale industriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici