Comisia Europeană renunţă la planul de a transfera supravegherea Libor de la Londra la Paris

CE pregăteşte reglementări mai dure privind indicii de dobândă pe interbancar, majoritatea urmând să fie supravegheaţi de autorităţi naţionale, însă executivul UE a renunţat la planul de a transfera responsabilitatea pentru indicii importanţi, precum Libor, către o autoritate cu sediul la Paris.

100 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană renunţă la planul de a transfera supravegherea Libor de la Londra la Paris

Comisia Europeană renunţă la planul de a transfera supravegherea Libor de la Londra la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia Europeană (CE) va propune în scurt timp un proiect de directivă privind reglementarea indicilor de dobândă de pe piaţa interbancară, precum Libor şi Euribor, care influenţează şi dobânzile la creditele populaţiei şi ale companiilor.

Proiectul nu mai presupune însă şi transferul atribuţiilor de supraveghere şi reglementare a indicilor de importanţă critică la Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor, instituţie cu sediul la Paris.

În luna iunie CE propunea ca instituţia de la Paris să preia autoritatea asupra indicelui Libor, măsură care ar fi diminuat influenţa Londrei pe pieţele financiare. În prezent, Libor este supravegheat de către agenţia britanică de reglementare a pieţelor financiare FCA.

Majoritatea indicilor de dobândă ar urma să treacă în răspunderea autorităţilor naţionale de supraveghere, potrivit noului plan al CE, citat de Wall Street Journal.

Astfel, autorităţile naţionale vor putea efectua solicita informaţii de la furnizorii indicilor, vor putea efectua inspecţii la birourile acestora şi impune amenzi acolo unde este cazul, pentru a evita conflictele de interese şi a se asigura că datele sunt prelucrate în mod riguros.

Deşi a renunţat la supravegherea centralizată a indicilor importanţi, CE vrea ca aceştia să fie reglementaţi de către un "colegiu" de autorităţi naţionale de supraveghere, coordonat de agenţia de la Paris, care va putea interveni ca mediator.

Oficiali şi diplomaţi UE au cerut în repetate rânduri ca Euribor şi alţi indici importanţi să fie supravegheaţi de instituţii europene supranaţionale, considerând că reglementarea de către autorităţi naţionale poate conduce la fragmentarea pieţei unice şi la reguli diferenţiate de la un stat la altul.

Însă în urma opoziţiei vehemente a Marii Britanii, Comisia a renunţat la varianta din iunie a proiectului, notează WSJ.

Agenţia britanică FCA a preluat recent prerogativele de supraveghere a Libor, în urma unui scandal internaţional privind manipularea celor mai importanţi indici de dobândă de pe piaţa interbancară.

Autorităţile americane şi britanice au dispus amenzi în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari împotriva băncilor UBS, Barclays şi Royal Bank of Scotland, acuzate de manipularea indicelui Libor.

Investigaţia continuă la nivel global, fiind vizate numeroase bănci mari, dar şi indici importanţi precum Euribor şi Tibor, de referinţă în zona euro şi la Tokyo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici