Comisiile şi-au dat avizul pentru numirea lui Blaga în funţia de ministru al Dezvoltării

Vasile Blaga, nominalizat pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, a primit sâmbătă, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare reunite.

16 afișări
Imaginea articolului Comisiile şi-au dat avizul pentru numirea lui Blaga în funţia de ministru al Dezvoltării

Comisiile şi-au dat avizul pentru numirea lui Blaga în funţia de ministru al Dezvoltării (Imagine: Mediafax Foto)

Blaga a fost validat cu 46 de voturi "pentru", 4 "împotrivă" şi două abţineri.

Ministrul desemnat a afirmat la audieri că va folosi fondurile atrase prin Programul Operaţional Regional (POR) şi cele transfrontaliere "pentru dezvoltarea armonioasă a regiunilor României".

Referindu-se la POR, el a afirmat că numărul mare de proiecte depuse nu sunt echilibrate pe axele de dezvoltare ale programului, menţionând axa 2, unde valoarea proiectelor este dublă faţă de fondurile alocate.

El a arătat că ar putea fi iniţiate discuţii cu Comisia Europeană cu privire la posibilitatea de a trece fondurile de la o axă la alta, şi chiar de la un program la altul în cadrul aceleiaşi axe.

Blaga a spus că trebuie promovate parteriatele public-private pentru înlăturarea decalajelor dintre regiuni. "Ne este jenă să spunem că anumite comunităţi sunt foarte sărace, că nu au capacitate administrativă", a continuat viitorul ministru.

El a arătat că România a suplimentat numărul de unităţi teritorial administrative, în contextul în care alte ţări europene, cum ar fi Danemarca, le-a redus.

Pe de altă parte, ministrul desemnat a apreciat că programele derulate de Ministerul Dezvoltării care vizează extinderea fondului locativ şi îmbunătăţirea infrastructurii în mediul rural şi urban sunt în număr prea mare.

"Nu e bine să fie mai multe programe cu aceeaşi temă", a spus Blaga, adăugând că un număr mai redus ar permite utilizarea mai eficientă a fondurilor.

Referitor la programul de reabilitare termică a locuinţelor, el a afirmat că intenţionează să majoreze participaţia fondurilor de la bugetul de stat până la 50%.

El a menţionat că a lucrat în ultima perioadă cu Laslo Borbely, actualul ministru al Dezvoltării, şi deţine un raport privind proiectele derulate în ultima perioadă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici