Comisioanele pentru tranzacţiile imobiliare ar putea creşte

Numărul redus de tranzacţii imobiliare încheiate în ultimele luni ar putea duce la creşterea comisioanelor practicate de agenţii imobiliari, a declarat, luni, secretarul general al Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Carmen Mihăiţă.

59 afișări
Imaginea articolului Comisioanele pentru tranzacţiile imobiliare ar putea creşte

Comisioanele pentru tranzacţiile imobiliare ar putea creşte (Imagine: Mediafax Foto)

"Comisioanele nu au niciun motiv să scadă. În condiţiile în care o proprietate se vinde tot mai greu este normal ca nivelul comisioanelor să crească. Agentul se chinuie mai mult să vândă proprietatea respectivă", a spus Mihăiţă, în conferinţa de lansare a unui sistem de listare a proprietăţilor.

În prezent, potrivit datelor disponibile de pe piaţă, comisioanele agenţiilor imobiliare ajung până la 3%, aplicabil atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului.

În vederea impulsionării tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară, ARAI a lansat un sistem de listare multiplă - MLS ARAI care va permite promovarea unei proprietăţi în exclusivitate de un agent imobiliar. Agentul imobiliar va prezenta proprietatea tuturor celorlalţi agenţi din reţeaua MLS ARAI în vederea promovării şi de către aceştia.

"Orice proprietar poate apela la unul dintre agenţii MLA ARAI care respectă un set de proceduri şi proprietatea va fi reprezentată de toate agenţiile din reţea. Deja 50 de agenţi folosesc acest sistem de listare multiplă (...) Sperăm ca în acest an numărul acestora să se tripleze, iar în câţiva ani 99% din piaţă să se deruleze prin acest sistem", a declarat, la lansare, Adrian Negulescu, vicepreşedinte al ARAI şi preşedinte MLS ARAI.

Reprezentanţii ARAI au menţionat că sistemul ar putea duce la revigorarea pieţei imobiliare, deoarece şansele de vânzare a unei proprietăţi cresc considerabil.

Sistemul se aplică tuturor tipurilor de tranzacţii imobiliare - închirieri, vânzări, precum şi pentru toate tipurile de proprietăţi.

Proprietarul va plăti un comision doar agentului care a listat imobilul, urmând ca acesta să plătească o cotă stabilită la listarea proprietăţii agentului care o vinde.

Întrebaţi dacă acest sistem va duce la creşterea comisionului perceput de agentul imobiliar, reprezentanţii ARAI au spus că agenţii nu vor mări costul serviciului, deoarece se va majora numărul tranzacţiilor.

Pe de altă parte, reprezentanţii ARAI apreciază că sistemul va permite cumpărătorilor să obţină informaţii complete şi exacte despre proprietatea de care sunt interesaţi şi va aduce mai multă transparenţă pe piaţă cu privire la preţ şi numărul proprietăţilor disponibile spre vânzare. Toate proprietăţile MLS ARAI vor fi publicate pe portalul www.mlsarai.ro şi pe site-urile agenţiilor membre ale reţelei.

Sistemul MLS a fost inventat în Statele Unite ale Americii şi în Canada, şi se aplică în 35 de ţări din lume, România fiind primul stat din Europa Centrală şi de Est unde a fost introdus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici