Commerzbank: Întârzierea privatizărilor din cauza disputelor politice ar putea afecta leul

Întârzierea termenelor din programul de privatizare convenit cu FMI deoarece disputele dintre Guvern şi Preşedinţie lasă prea puţin timp pentru guvernare ar putea afecta cursul de schimb valutar, sprijinul FMI fiind esenţial pentru leu, consideră analiştii Commerzbank.

198 afișări
Imaginea articolului Commerzbank: Întârzierea privatizărilor din cauza disputelor politice ar putea afecta leul

Commerzbank: Întârzierea privatizărilor din cauza disputelor politice ar putea afecta leul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Primul ministru Victor Ponta a anunţat că Guvernul nu a reuşit să respecte programul de privatizări impus de FMI. Ponta a dat vina pe disputa politică cu preşedintele Traian Băsescu. Dezbaterile despre cum ar fi mai bine să se apere Guvernul de atacurile politice consumă atât de mult timp încât pregătirile pentru vânzarea acţiunilor la companiile de stat au fost întârziate. Acestea nu sunt veşti bune pentru leu", scrie analistul Thu Lan Nguyen de la Commerzbank într-un scurt raport, transmis agenţiei MEDIAFAX.

Analistul de la Commerzbank, a doua mare bancă germană, se referă la declaraţiile de săptămâna trecută ale premierului Victor Ponta privind privatizările şi disputele cu preşedintele Traian Băsescu.

Ponta a afirmat, vineri, într-o întâlnire cu presa străină, că Guvernul nu va reuşi, probabil, să respecte unele termene convenite cu FMI privind vânzarea de participaţii la companiile de stat, deoarece disputele politice dintre preşedinte şi premier întârzie procesul.

Tot atunci, premierul Victor Ponta a mai spus că într-o şedinţă de guvern 75% din timp este alocat discuţiilor privind apărarea de atacurile politice

"Rămâne de văzut dacă FMI va da dovadă de înţelegere pentru divergenţele politice înaintea alegerilor generale. În contextul riscurilor globale, în special criza din zona euro, sprijinul FMI rămâne esenţial pentru leu, fapt sugerat şi de deprecierea puternică a monedei după demiterea surpriză a executivului anterior, în aprilie", se arată în analiza Commerzbank.

Premierul Ponta a mai declarat la întâlnirea cu presa străină că alegerile parlamentare din această toamnă ar putea fi organizate la începutul lunii noiembrie sau pe 2 decembrie.

Astfel, dacă FMI va continua să ofere sprijin României, cursul leu-euro va rămâne probabil sub cota 4,48, consideră Commerzbank.

Leul a rămas pe apreciere uşoară în prima parte a şedinţei de marţi, în linie cu regiunea, astfel că rata de referinţă anunţată de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut foarte uşor, la 4,4652 lei/euro, de la 4,4654 lei/euro luni.

Cursul rămâne astfel aproape de nivelul maxim istoric, de 4,4662 lei/euro, atins pe 24 mai.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI şi CE să privatizeze, în acest an şi în 2013, pachete minoritare sau participaţii majoritare la marile companii de stat.

Statul român a convenit cu FMI să organizeze oferte publice pentru 15% din acţiunile Transgaz până la 15 iunie, 15% din Romgaz până la mijlocul lunii septembrie, 10% din Hidroelectrica până la jumătatea lunii octombrie, şi să urgenteze pregătirile pentru vânzarea a 10% din titlurile Nuclearelectrica până la sfârşitul acestui an. Obiectivul privind vânzarea pachetului de acţiuni la Hidroelectrica nu mai poate fi atins în termenul prevăzut, după intrarea companiei în insolvenţă.

Totodată, 20% din acţiunile Tarom ar urma să fie listate la bursă până la finele acestui an, termen prevăzut şi pentru cedarea pachetului majoritar la CFR Marfă, potrivit scrisorii de intenţie convenită cu FMI.

Guvernul s-a mai angajat să vândă, până în prima parte a anului viitor, o participaţie majoritară la Electrica, precum şi participaţiile minoritare deţinute de stat la filialele Electrica deja privatizate.

Tot în prima parte a lui 2013, Executivul va privatiza noul producător de energie care trebuie format, până în iulie 2012, prin fuziunea centralelor Paroşeni şi Mintia şi a celor patru mine viabile ale Companiei Naţionale a Huilei.

Acelaşi termen a fost stabilit pentru privatizarea noului producător de energie CE Oltenia, creat la mijlocul lunii mai prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni. Elcen Bucureşti ar trebui de asemenea privatizată în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici