Compania GOOGLE a fost acuzată în Parlamentul britanic de rea intenţie în practicile fiscale

Compania Google a fost acuzată joi, în Parlamentul de la Londra, de rea intenţie pentru practicile prin care încearcă să reducă impozitele plătite în Marea Britanie, relatează Bloomberg.

164 afișări
Imaginea articolului Compania GOOGLE a fost acuzată în Parlamentul britanic de rea intenţie în practicile fiscale

Compania GOOGLE a fost acuzată în Parlamentul britanic de rea intenţie în practicile fiscale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele comitetului pentru finanţe publice, Margaret Hodge, a spus, în timpul unei dispute aprinse cu un vicepreşedinte al Google pentru Europa de Nord şi Centrală, Matt Brittin, că grupul exploatează regulile şi acţionează fără etică.

"Compania dumneavoastră susţine că nu face rău. Faceţi rău, vă folosiţi de fum şi oglinzi", a spus Hodge, adăugând că Google practică "un comportament necinstit, calculat şi lipsit de etică".

Miza o reprezintă încercarea Parlamentului de a face compania să plătească taxe mai mari în Marea Britanie, stabilind dacă Google vinde servicii în Marea Britanie.

Reprezentanţii Google susţin că angajaţii din Marea Britanie nu perfectează vânzări, aceste activităţi fiind asigurate de anajaţii din Irlanda, iar uneori aceste tranzacţii au loc prin intermediul aplicaţiilor informatice, drepturile intelectuale pentru acestea fiind înregistrate în Bermuda.

Brittin a arătat că nu a înşelat Parlamentul într-o audiere din noiembrie anul trecut şi a precizat că Google plăteşte taxe acolo unde creează "valoare economică".

"Nimeni în Marea Britanie nu a avut oportunitatea de a încheia o tranzacţie cu un client. Menţin ceea ce am afirmat", a spus Brittin în audierea parlamentară.

Audierea de joi face parte dintr-un efort internaţional mai amplu de a determina companiile să plătească taxe mai mari, pe fondul măsurilor de austeritate adoptate de guverne.

Directorul general al Apple, Tim Cook, va fi audiat în Senatul american în această lună, în legătură cu practicile offshore ale companiilor, au declarat miercuri două persoane apropiate situaţiei. Apple foloseşte o strategie similară cu cea a Google, pentru reducerea impozitelor pe profit.

Publicaţia The Guardian a relatat în această săptămână că diviza britanică a Amazon.com a plătit impozite pe profit de 3,2 milioane de lire sterline (4,9 milioane de dolari) în 2012. În raporul anual din SUA, Amazon.com a raportat pentru anul trecut vânzări în Marea Britanie de aproape 6,5 miliarde de dolari.

În noiembrie anul trecut, reprezentanţi ai Google, Starbucks şi Amazon.com au fost aspru criticaţi în audierea din Parlament, pentru metodele folosite în evitarea plăţii taxelor în Marea Britanie, prin transferarea offshore a profiturilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici