Companiile aeriene au pierdut peste 1,7 miliarde dolari

Paralizarea traficului aerian din Europa, din cauza norului de cenuşă vulcanică venit din Islanda, a provocat pierderi de peste 1,7 miliarde de dolari companiilor aeriene cu operaţiuni în regiune, potrivit estimărilor Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni (IATA).

23 afișări
Imaginea articolului Companiile aeriene au pierdut peste 1,7 miliarde dolari

Companiile aeriene au pierdut peste 1,7 miliarde dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Pierderile la nivelul veniturilor depăşesc 1,7 miliarde de dolari. Criza a afectat 29% din traficul aerian global şi circa 1,2 milioane de pasageri pe zi. Amploarea crizei o depăşeşte pe cea a atacurilor teroriste din SUA, din septembrie 2001", a declarat directorul general al IATA, Giovanni Bisignani, într-un comunicat.

Estimarea se referă la pierderile înregistrate de companii până marţi, respectiv într-un interval de şase zile de la erupţia iniţială a vulcanului islandez. Între 17 şi 19 aprilie, perioada critică a crizei, pierderile s-au cifrat la 400 de milioane de dolari pe zi.

IATA menţionează că transportatorii aerieni au înregistrat şi economii în perioada blocării traficului, datorate reţinerii la sol a aparatelor de zbor, precum reducerea cu 110 milioane de dolari pe zi a notei de plată pentru combustibil. Transportatorii au fost nevoiţi, însă, să cheltuie mai mult pentru îngrijirea pasagerilor.

"Pentru o industrie care a înregistrat pierderi de 9,4 miliarde de dolari în 2009, şi care ar putea pierde încă 2,8 miliarde de dolari în acest an, criza este devastatoare. A lovit cel mai puternic acolo unde transportatorii se află în cea mai dificilă situaţie. Anterior, se anticipau pierderi de 2,2 miliarde de dolari pentru acest an, cele mai mari din istorie", a precizat Bisignani.

IATA a propus, totodată, mai multe măsuri pentru ajutarea companiilor aeriene, printre care relaxarea regulilor aeroportuare şi ridicarea restricţiilor privind zborurile de noapte.

Asociaţia include circa 230 de operatori aerieni, care asigură 93% din traficul internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici