Companiile de asigurări nu vor face faţă financiar unui cutremur similar celui din 1977

Majoritatea asigurătorilor locali nu sunt pregătiţi să facă faţă, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurării, a declarat, vineri, preşedintele UNSAR, Cristian Constantinescu.

35 afișări
Imaginea articolului Companiile de asigurări nu vor face faţă financiar unui cutremur similar celui din 1977

Simulare cutremur (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Dacă vă uitaţi pe rapoartele anuale veţi observa că gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Mulţi asigurători nu cedează în reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costă. Ei speră ca riscul pe care îl acoperă să nu se întâmple şi, la finalul contractului, să rămână cu banii din primă în buzunar", a spus Constantinescu, în cadrul unui seminar organizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) la Sinaia.

El a adăugat că, în cazul Allianz-Ţiriac, societatea pe care a condus-o până în mai 2010, pentru fiecare leu încasat ca primă de asigurare pentru o poliţă tip property se ceda în reasigurare circa 30%.

"Multe societăţii nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat în reasigurare", a spus Constantinescu.

În plus, puţini asigurători au investit în sisteme IT care permit continuarea activităţii în cazul unui cutremur.

"Un astfel de sistem costă. Spre exemplu, Allianz-Ţiriac a alocat circa trei milioane de euro într-un sistem de backup şi recuperare în caz de dezastru. Acest sistem este amplasat într-o locaţie din Braşov şi, în cazul unui cutremur sau alt eveniment catastrofic, Allianz-Ţiriac îşi va putea continua activitatea fără prea multe probleme", a mai spus reprezentantul UNSAR.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în 2009, valoarea totală a primelor cedate în reasigurare, atât pentru asigurări generale cât şi pentru asigurări de viaţă, a fost de 1,66 miliarde de lei, aceasta reprezentând 18,68% din volumul primelor subcrise pe piaţa asigurărilor.

"Comparativ cu anul 2008, volumul primelor cedate în reasigurare a înregistrat o scădere reală cu 14,03%, această scădere fiind explicată atât de costurile mari cu reasigurarea, cât şi de faptul că reasigurătorii internaţionali au impus criterii mult mai stricte pentru preluarea riscurilor", se precizează în raportul CSA.

UNSAR este organizaţia profesională a companiilor de asigurare, constituită în anul 1994 în scopul dezvoltării, extinderii, colaborării şi cooperării în domeniul asigurărilor şi reasigurărilor pe plan intern şi internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici