Companiile şi regiile de stat cu pierderi de peste 1 mld.euro, restructurate

Guvernul va iniţia un proces de restructurare, comasare sau desfiinţare a companiilor cu capital integral de stat şi a regiilor autonome, după modelul aplicat la agenţiile guvernamentale, pentru a limita pierderile acestora, cifrate la sfârşitul anului trecut la un total de peste 4,8 miliarde lei.

45 afişări
Imaginea articolului Companiile şi regiile de stat cu pierderi de peste 1 mld.euro, restructurate

Companiile şi regiile de stat cu pierderi de peste 1 mld.euro, restructurate (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Procedurile de restructurare a companiilor şi regiilorde stat vor începe în perioada imediat următoare, dupăadoptarea în Parlament a legii de reorganizare a agenţiilorguvernamentale, au declarat agenţiei MEDIAFAX surseoficiale.

Conform unui document guvernamental, numărul companiilornaţionale şi regiilor autonome care au înregistratpierderi la sfârşitul anului trecut s-a ridicat la aproape180 de structuri, cu o cifră de afaceri cumulată de 18 miliardelei.

Cele mai mari pierderi nete au fost înregistrate, conformdocumentului obţinut de MEDIAFAX, de:

CFR (782,2 milioane lei),

RADET (659,6 milioane lei),

Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi NeferoaseRemin Baia Mare (372 milioane lei),

CN Huilei (351,1 milioane lei),

Electrocentrale Bucureşti (345,5 milioanelei),

Termoelectrica (344,7 milioane lei),

CFR Călători (260 milioane lei),

Electrica Serv (180,6 milioane lei),

CFR Marfă (169,4 milioane lei).

În topul companiilor cu pierderi mai figurează CET Iaşi (117,3milioane lei), Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (103,7milioane lei), CET Braşov (103,6 milioane lei), SocietateaNaţională de Radiocomunicaţii (97,7 milioane lei), ElectrocentraleDeva (77,8 milioane lei), Electrificare CFR (57 milioane lei),Romarm (55,7 milioane lei).

Lista este completată de alte companii, precum SocietateaNaţională a Cărbunelui (36,8 milioane lei), Societatea NaţionalăÎmbunătăţiri Funciare (36,7 milioane lei), SN Lignitului Oltenia(29,8 milioane lei), Compania Naţională a Cuprului (6,9 milioanelei), Tarom (6,3 milioane lei).

Potrivit acordului stand-by cu FMI, întreprinderile cu capitalmajoritar de stat sau la care statul este unic acţionar trebuiemonitorizate pentru îmbunătăţirea performanţelor, care trebuie săse regăsească în ultimă instanţă în reducerea arieratelorîntre companii, reducerea arieratelor în economie şicreşterea profitabilităţii.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici