Companiile telecom din Europa pot plăti TVA statului român printr-o platformă de pe site-ul ANAF

Companiile europene care furnizează servicii electronice, telecomunicaţii, radiodifuziune şi televiziune vor putea plăti, de la 1 ianuarie, TVA datorată statului român pentru serviciile achiziţionate de consumatori după ce se înregistrează pe o platformă specială pe site-ul ANAF.

109 afișări
Imaginea articolului Companiile telecom din Europa pot plăti TVA statului român printr-o platformă de pe site-ul ANAF

Companiile telecom din Europa pot plăti TVA statului român printr-o platformă de pe site-ul ANAF (Imagine: Shutterstock)

De la începutul anului viitor intră în vigoare modificările privind regulile TVA în cadrul Uniunii Europene în ceea ce priveşte furnizarea de servicii electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune potrivit cărora serviciile furnizate de către o firmă către consumatorul final vor fi taxate în ţara în care consumatorul este stabilit sau are adresa permanentă sau reşedinţa obisnuită, numită "Statul Membru de Consum", indiferent unde este stabilită compania care furnizează serviciile respective.

Transpunerea în legislaţia românească a acestor prevederi a fost aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului din februarie.

Astfel, ANAF pune la dispoziţia companiilor de profil un sistem denumit Mini One Stop Shop (M1SS), operaţional de la 1 ianuarie 2015, care va permite firmelor să se înregistreze, să depună declaraţii şi să plătească TVA datorat Statului Membru de Consum prin intermediul portalului web pus la dispoziţie de către Statul Membru de Identificare, de obicei statul membru în care compania şi-a stabilit activitatea economică, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Procesul este simplificat, întrucât nu mai e necesar ca firmele respective să se mai înregistreze în fiecare dintre statele în care datorează TVA, dar pot beneficia de servicii electronice prin intermediul Statului Membru de Identificare.

Totodată, companiile vor fi taxate la rata TVA aplicabilă în Statul Membru de Consum.

Firmele se pot înrola în sistemul pus la dispoziţie de ANAF începând de miercuri, 1 octombrie. Acesta este opţional şi se adresează atât companiilor cu sediul în UE, cât şi celor din afara Uniunii.

Pentru autentificare în sistem, companiile au nevoie de un certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, care trebuie înregistrat în prealabil pe site-ul ANAF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici